Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα και προβλέπει εκταμίευση της πέμπτης δόσης εντός του Ιουλίου, αλλά και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, που αφορούν σε σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων και «εξορθολογισμό των επιδομάτων», αλλά και μείωση των φοροαπαλλαγών και αύξηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Ads

Για αποτυχημένη πολιτική και είσοδο της χώρας σε μεγαλύτερη ύφεση με τα νέα μέτρα έκανε λόγο η ΝΔ, τονίζοντας: «Η σημερινή ανακοίνωση της τρόικας επιβεβαιώνει ότι η συνταγή, που ήδη εφαρμόζεται, απέτυχε. Εξαιτίας αυτής της αποτυχίας χορηγείται, με νέα δέσμη μέτρων, περισσότερη δοσολογία από το ίδιο λάθος φάρμακο. Αναγνωρίζουν το πρόβλημα ρευστότητας στην Οικονομία, αλλά δεν κάνουν καμία αναφορά για την αποπληρωμή του εσωτερικού χρέους από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες. Με το ίδιο λάθος φάρμακο, και μάλιστα με αυξημένη δοσολογία αυτή τη φορά, δεν αναζωογονείται η Οικονομία, αλλά αντίθετα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση. Η αναζωογόνηση απαιτεί Επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση που μπορεί να γίνει με το σχέδιο που αναπτύξαμε στο Ζάππειο ΙΙ. Δηλαδή, με επαναδιαπραγμάτευση, προκειμένου να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων».

«Κυβέρνηση και τρόικα πάνε το λαό από τον μεγάλο εκβιασμό στον μεγαλύτερο και από τα βάρβαρα μέτρα στα ακόμα πιο βάρβαρα. Δεν επιτρέπονται πια αυταπάτες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μέσα στην ΕΕ που νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων. Λαϊκή οργανωμένη απάντηση τώρα με γενική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ και απεγκλωβισμός από τα κόμματα και τις αυταπάτες του συστήματος», σχολίασε το ΚΚΕ, μετά την ανακοίνωση της τρόικας, που σηματοδότησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με στόχο την εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα θα βουλιάζουν την κοινωνία στην ανεργία, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή στις ανοικτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και σε κλιμάκωση των αγώνων. «Τα νέα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα, σε συνδυασμό με όσα άλλα έχουν προωθηθεί από την ψήφιση του μνημονίου μέχρι σήμερα, οδηγούν σε πλήρη κατεδάφιση τους μισθούς, τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέπουν την εργασία των νέων σε σύγχρονη δουλεία, ανοίγουν το δρόμο για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και για σαρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα οδηγήσει σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού “εργαζόμενοι χωρίς λεφτά ίσον μαγαζιά χωρίς δουλειά”.Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ο μόνος τρόπος που έχουν να απαντήσουν στην αντεργατική λαίλαπα είναι οι καλά σχεδιασμένοι, οργανωμένοι, κλιμακούμενοι και ενωτικοί αγώνες τους και η μαχητική και μαζική συμμετοχή τους ανοικτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται αυτή την περίοδο στο Σύνταγμα και στις μεγάλες πλατείες της χώρας», επισημαίνει.

Ads

Ο Συνασπισμός, σε ανακοίνωσή του, τόνισε πως «Η νέα συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα δεσμεύει τη χώρα σε ένα νέο ακόμα πιο βάρβαρο για το λαό μνημόνιο, που ισοδυναμεί με νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές κοινωνικών δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις».

«Η αποτυχία εφαρμογής και η υστέρηση των επιδιωκόμενων στόχων των προηγουμένων επικαιροποιήσεων του Μνημονίου, αλλά και οι σχετικές παραπομπές σε μέτρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα πάρει, προαναγγέλλουν μια συνέχεια της δανειακής σύμβασης που θα γονατίσει την ελληνική κοινωνία και ιδιαιτέρως τα χαμηλότερα στρώματα», επισήμανε από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά.

Τέλος, οι Οικολόγοι Πράσινοι σχολίασαν πως «Σημασία δεν έχει μόνο η εκταμίευση του δανείου, αλλά και το τίμημά της. Και δυστυχώς το τίμημα αυτό φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλό και πιθανότατα πέρα από τις αντοχές της χώρας».