Το ΚΚΕ απολαμβάνει την επιβεβαίωση των προβλέψεων για ενίσχυση της εκλογικής του δύναμης. Στο ΣΥΝ επικρατεί σκεπτικισμός. Η Δημοκρατική Αριστερά αγωνιά για το δεύτερο γύρο και «βλέπει» Βουλή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αρνούνται πεισματικά να προβούν σε «κομματική καταγραφή». Στο Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα «δεν είναι καλό». Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν λόγο για «πρωτοφανή ποσοστά». Το tvxs.gr καταγράφει το κλίμα «από τα αριστερά» του πολιτικού σκηνικού.

Ads

Σε γενικές γραμμές, για τα αριστερά και οικολογικά κόμματα αποτελεί κοινό τόπο η πεποίθηση ότι η αποχή χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές και ανέδειξε με σαφή τρόπο ζήτημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα, πάντως, δίνοντας «λευκή επιταγή σε ένα σύστημα το οποίο φθίνει». Οι ίδιες δυνάμεις επισημαίνουν την πτώση του δικομματισμού, διατυπώνουν προβλέψεις για νέα οικονομικά μέτρα και εκφράζουν την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί.

ΚΚΕ

Δεδομένων των έντονων πολιτικών χαρακτηριστικών -τα οποία και το ίδιο το ΚΚΕ επιδίωξε να προσδώσει- σε αυτές τις εκλογές, στον Περισσό είναι έκδηλη η ικανοποίηση για τις επιδόσεις του κόμματος στον πρώτο εκλογικό γύρο. Αυτές μεταφράζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 11% σε πανελλαδικό επίπεδο (γίνεται λόγος για περίπου 70.000 περισσότερες ψήφους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές).

Ads

Πάντως, το Κομουνιστικό Κόμμα εκφράζει δυσαρέσκεια για το ύψος της αποχής από την κάλπη, θεωρώντας ότι αυτή ευνοεί το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ενδεικτική είναι και η έκκληση την οποία απηύθυνε η ΓΓ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, για «μετατροπή της οργής σε ενεργητική στάση μέσα στο κίνημα».

Αναφορικά με τη στάση του ΚΚΕ στο δεύτερο εκλογικό γύρο, είναι ρητή η προτροπή να καταψηφιστούν σε κάθε περίπτωση και τα δύο μεγάλα κόμματα.

ΣΥΡΙΖΑ

Στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, όπου δέχονται μηνύματα για ένα γενικό ποσοστό περίπου στο 4,5%, λαμβάνουν υπόψη το καθοριστικό στοιχείο του κατακερματισμού των δυνάμεων του πολιτικού χώρου και μιλούν για ένα αποτέλεσμα το οποίο «δεν μας επιτρέπει θριαμβολογίες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ότι δεν είναι καλό».

Η Κουμουνδούρου επιμένει στην προσπάθεια συνάντησης της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς με δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου. Υψηλόβαθμα στελέχη αξιώνουν «υπερβάσεις» προς αυτή την κατεύθυνση και επισημαίνουν ότι το ποσοστό το οποίο πέτυχε η υποψηφιότητα Μητρόπουλου είναι για το κόμμα «το μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα». Άλλωστε, είναι προφανές ότι στο ΣΥΝ αισθάνονται πως έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις στο πλαίσιο της «ενδοοικογενειακής» αντιπαράθεσης με το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης (χαμηλό ποσοστό στην Αττική).

Ως προς το γενικό πνεύμα της συμπεριφοράς του κόμματος στο δεύτερο γύρο, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σωστό να υποδεικνύεται στους ψηφοφόρους ποια στάση θα τηρήσουν».

Δημοκρατική Αριστερά

Στο νεοσύστατο κόμμα των μέχρι πρότινος «ανανεωτικών» στελεχών του ΣΥΝ κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 3% πανελλαδικά το οποίο χαρακτηρίζουν «διαβατήριο εισόδου στη Βουλή». Επιπλέον, εκφράζεται ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τις υποψηφιότητες Καμίνη (Αθήνα) και Μπουτάρη (Θεσσαλονίκη), οι οποίες θα κριθούν στο δεύτερο εκλογικό γύρο.

«Θα καλέσουμε τον κόσμο να ψηφίσει με βάση αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά», έλεγε στέλεχος του κόμματος σε μία πρώτη τοποθέτηση για την επόμενη Κυριακή (σχετική συνεδρίαση την Τρίτη το απόγευμα), υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δώσαμε αυτοδιοικητική μάχη με όρους κοινωνίας».

Οικολόγοι Πράσινοι

«Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι σε αυτές τις εκλογές δεν μας ενδιαφέρει η κομματική καταγραφή», διαμηνύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι επικρατεί ικανοποίηση για τα ποσοστά του κόμματος, ιδίως στις περιφέρειες, με εξέχουσα περίπτωση την Αττική (4% η υποψηφιότητα Διάκου). Μάλιστα, οι Πράσινοι πρόκειται να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους «τα ποσοστά δεν ήταν καλά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συνεργαστήκαμε». Οι ίδιοι διευκρινίζουν ότι δεν προτίθενται να υποδείξουν κατεύθυνση ψήφου στο δεύτερο εκλογικό γύρο, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί «σε τοπικό επίπεδο, κατά περίπτωση».

Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης

Την ευθύνη «για ένα αποτέλεσμα που δεν είναι καλό» αναλαμβάνουν στο Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, στο οποίο συμμετέχουν 4 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον κ. Αλέκο Αλαβάνο (2,1% στην περιφέρεια Αττικής). «Θα συνεχίσουμε», διαμηνύει ο ίδιος, μιλώντας και για «τρίτο γύρο», σε κοινωνικό επίπεδο.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η αντικαπιταλιστική Αριστερά. «Οι ελπίδες του κόσμου είναι στα αριστερά. Αυτό φαίνεται τόσο με την άνοδο του ΚΚΕ, αλλά και με τα πρωτοφανή ποσοστά που συγκεντρώνει η αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους, και πολύ περισσότερο στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας», εκτιμά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία εκλέγει 7 περιφερειακούς σύμβουλους και δημοτικό σύμβουλο στην Αθήνα. Όσο για το δεύτερο γύρο, διαμηνύει ότι αυτός «θα γίνει στους αγώνες».