Ημέρα αποφάσεων φαίνεται πως θα είναι η σημερινή, καθώς το μεσημέρι αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι όροι της έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα, σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ενώ οι πληροφορίες για το επιτόκιο και το ύψος του δανείου εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «Βήμα» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Ads

«Έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτηρίζει δίχτυ ασφαλείας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τονίζει ότι το όπλο είναι πλέον γεμάτο. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με προσδιορισμένους πλέον τους όρους, το όπλο στο τραπέζι θα είναι και γεμάτο. Οι κερδοσκόποι αυτό θα το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο μηχανισμός θα πείσει τις αγορές απλώς ως όπλο στο τραπέζι. Αν δεν τις πείσει, είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί. Δεν ήταν η πρώτη μας επιλογή, ούτε είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά βεβαίως αν χρειαστεί υπάρχει. Άρα έχουμε πια ένα δίχτυ ασφαλείας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του «που η Ελλάδα είναι το πείραμα», αλλά χαρακτηρίζει θετικό το ότι η άνοιξε η συζήτηση για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενώ χαρακτηρίζει αστεία τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ads

Τηλεδιάσκεψη για το πακέτο βοήθειας

Η «συγκεκριμενοποίηση των μηχανισμών στήριξης της Ελλάδας» πρόκειται να συζητηθεί το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την προεδρία του Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πέραν των όρων χρηματοδότησης το Eurogroup θα εξετάσει και τη χρονική στιγμή που θα μπορούν να χορηγηθούν διμερή δάνεια στην Ελλαδα από τα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος εξέφρασε το Σάββατο την αισιοδοξία του για επίλυση του θέματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση ξανά να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και πάνω από όλα να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους κερδοσκόπους, ότι η ευρωζώνη είναι ισχυρή και σταθερή», δήλωσε ο κ. Μορατίνος στο περιθώριο του φόρουμ για τη Μεσόγειο που διεξάγεται στο Παρίσι.

Τα σενάρια

Πάντως, κοινοτικές πηγές ανέφεραν από χθες ότι οι όροι της τεχνικής συμφωνίας έχουν ήδη κλείσει με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει δάνεια για την Ελλάδα με σταθερό επιτόκιο άνω του 5% και κυμαινόμενο γύρω στο 3,75%, ενώ το ύψος των δανείων ενδέχεται να φτάσει και πάνω από τα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters την Παρασκευή -το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά ότι η συμφωνία για τους όρους έκλεισε- το επιτόκιο των δανείων, αποτελεί «πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR (Special Drawing Rights, νόμισμα του ΔΝΤ) συν 300 μονάδες βάσης συν χρέωση υπηρεσιών 50 μονάδων βάσης». Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο 5,01%, μικρότερο από το 7,3% που ισχύει τώρα στις αγορές αλλά μεγαλύτερο από ότι θα ήθελε η Ελλάδα. Ωστόσο, το Reuters έκανε λόγο και για επιτόκιο άνω του 6% ενώ πηγές του σημειώνουν ότι «το ποσό του δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα θα είναι μεγάλο, για να σοκάρει τις αγορές».

Από την πλευρά της, η Γερμανία αρχικά φερόταν να επιμένει ότι η μέρος των δανείων θα πρέπει να δοθούν με επιτόκια της αγοράς, 6% ή περισσότερο. Η συμφωνία δεν είναι μια «επιδότηση» υπέρ της Ελλάδα και επομένως, δεν συνιστά υποχώρηση από μέρους της Ε.Ε καθώς ακόμη και οι Γερμανοί δεν θεωρούν απολύτως δίκαια τα τρέχοντα επιτόκια της αγοράς», σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία να είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει παραχωρώντας στην Ελλάδα δάνειο με χαμηλότερα επιτόκια.

Διαβουλεύσεις

Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους επικεφαλής του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι για το ζήτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, αναφέρεται ότι «ούτε συζητήθηκε, ούτε ζητήθηκε».

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου άλλαξε στάση την Πέμπτη το βράδυ και ζήτησε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό το πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Ισπανό ομόλογό του και του ζήτησε τη προπαρασκευή του πακέτου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. «Είναι αλήθεια πως χρειάζεται να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές και το μήνυμα δεν μπορεί να περιέχει κανένα στοιχείο αβεβαιότητας και ασάφειας», δήλωσε στους Financial Times o κ. Θαπατέρο.

«Η ΕΕ και το ευρώ θα ξεπεράσουν την κρίση»

Τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ θα επιβιώσουν της δοκιμασίας που προκάλεσε η κρίση χρηματοδότησης του χρέους της Ελλάδας, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στην φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, προσθέτοντας όμως η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι η κρίση αυτή δεν θα εξαπλωθεί.

«Τα κέντρα αποφάσεων πρέπει να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και με στόχο να αποτρέψουν την εξάπλωση της “πυρκαγιάς” της Ελλάδας. Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό και οι μηχανισμοί υποστήριξης είναι έτοιμοι αν και όταν θα χρειαστούν», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 5 μεγάλων ελληνικών τραπεζών από τον Fitch

Έπειτα από τη μείωση του βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας το απόγευμα της Παρασκευής στο BBB-, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι μειώνει την πιστωτική επιφάνεια πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών συνδυάζοντας αυτή τη μεταβολή με μία αρνητική προοπτική. Πρόκειται για τις τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των οποίων πέφτει από το BBB στο BBB-, ενώ της ATEBank πέφτει από το BBB- στο ΒΒ+. Όλες τίθενται στο εξής υπό αρνητική επιτήρηση.