Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο παρουσιάζεται σήμερα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τώρα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα θέσει σε εφαρμογή ένα ειδικό πρόγραμμα σήμανσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων με κωδικό έγκρισης, ενώ με την έκδοση ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου θα μπορεί να ελέγχει απευθείας την εγκυρότητα του ΑΦΜ των συναλλασσομένων ή την ύπαρξη αυτής καθαυτής της εταιρείας.

Ads

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα μπορέσει να περιοριστεί το φαινόμενο έκδοσης και λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, εφόσον σταδιακά η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων γίνει υποχρεωτική σε όλο το φάσμα της αγοράς. Σε πρώτη φάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αναμένεται να υιοθετηθεί για τις συναλλαγές του Δημοσίου, ενώ σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία η επέκεταση του στο σύνολο της αγοράς, πάντως, αναμένεται να δώσει βαθιά ανάσα περιστολής κόστους για τις επιχειρήσεις.

Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ δείχνει ότι για μία εταιρεία που απασχολεί 5.000 άτομα προσωπικό, η έκδοση ενός τιμολογίου με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζει 11,10 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος της επιχείρησης κατεβαίνει στα 4,70 ευρώ.

Το ίδιο τιμολόγιο στον παραλήπτη κοστίζει 17,60 ευρώ. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση το κόστος του παραλήπτη μειώνεται στα 6,70 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αγορά με την παραδοσιακή τιμολόγηση είναι 1,7 δισ. ευρώ και με την ηλεκτρονική πέφτει στα 600 εκατ. ευρώ, καθώς συνολικά στην ελληνική αγορά διακινούνται 250 εκατ. τιμολόγια, εκ των οποίων μόνο 7 εκατ. τιμολόγια είναι ηλεκτρονικά.

Ads