Με τη βοήθεια ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» επιχειρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, καθώς, όπως επισημαίνεται, θα διασταυρώνονται δηλωθέντα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, αναδεικνύοντας ασυμφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων.

Ads

Σύμφωνα με «Τα Νέα», σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δημιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουμένων, στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήματα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην Εφορία εισοδημάτων αναντίστοιχων με τον τρόπο διαβίωσης.

Ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ, Διομήδης Σπινέλλης σημειώνει στην εφημερίδα πως αυτές τις ημέρες η ΓΓΠΣ τρέχει με την περαίωση καθώς μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει αποστείλει 1.407.000 σημειώματα για 4.891.432 ανέλεγκτες χρήσεις. Ο κ. Σπινέλλης υπογραμμίζει ότι η συμμετοχή, ή μη, στην περαίωση δεν επηρεάζει τα κριτήρια των ελέγχων και εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανταπόκριση των φορολογουμένων. Τις δύο πρώτες ημέρες 9.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν σχεδόν10 εκατ. ευρώ προκαταβολή περαίωσης.