Στη νομιμοποίηση του φορολογικού χαφιεδισμού επανέρχεται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενθυμούμενη το παράδειγμα που έδωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο τότε υπουργός Οικονομίας, Στέφανος Μάνος, όταν θέσπισε διάταξη που έδινε κίνητρα στους φορολογούμενους για να καταδώσουν επαγγελματίες που δεν έκοβαν απόδειξη υπηρεσιών.

Ads

Η φόρμα καταγγελίας βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών image και εκεί μπορεί κανείς να καταδώσει τον γείτονα, ανταγωνιστή ή γνωστό του, παρέχοντας το ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση, επάγγελμα και ΑΦΜ του καταγγελλόμενου. Επίσης, ο καταγγέλλοντας μπορεί να επισυνάψει ηλεκτρονικά και τυχόν έγγραφα που έχει στη διάθεσή του και στηρίζουν την καταγγελία του.

Με την κίνηση αυτή το υπουργείο προσδοκά σε έσοδα – χωρίς να λειτουργεί ο νόμιμος φοροεισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός. Παράλληλα, αυτές τις μέρες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την άρση του φορολογικού απορρήτου για τους φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο επιτρέπεται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες θα υποκαταστήσουν μερικώς τις εφορίες, να έχουν πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία και σε κάθε πληροφορία που αφορά τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων φορολογούμενων.

Ads

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, την περασμένη εβδομάδα, ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, δήλωσε ότι: «καθιερώνεται η κάμψη του φορολογικού απόρρητου για τις εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει τη μελέτη και την υποβολή πρότασης και τη συλλογή στοιχείων για τη βελτίωση γενικά του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και συμπλήρωσε ότι «η ρύθμιση θεωρούμε ότι είναι σκόπιμη, για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, σε περίπτωση χορήγησης φορολογικών στοιχείων σε τρίτους, στους οποίους το Δημόσιο αναθέτει συγκεκριμένες μελέτες, για να εντοπιστούν αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος και για να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωσή του».

Οριστικοποιούνται οι αυξήσεις φόρων σήμερα

Οριστικοποιούνται σήμερα, σε έκτακτη συσκευή του οικονομικού επιτελείου, οι νέοι αυξημένοι φόροι σε καύσιμα, τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα. Συγκεκριμένα, στο θερινό πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται σημαντικές αυξήσεις κατά 10% – 15% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οι οποίοι επιβάλλονται στην απλή και τη σούπερ αμόλυβδη βενζίνη. Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνούν τις λιανικές τιμές πώλησης στα πρατήρια κατά 4,2 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο. Από την αύξηση εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο πρόσθετα έσοδα περίπου 400 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ανάλογα με το τελικό ύψος της αύξησης.

Με τις νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού, θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης των τσιγάρων κατά 10 έως 30 λεπτά το πακέτο. Δηλαδή, ένα πακέτο που στις αρχές του 2009 κόστιζε 3 ευρώ σήμερα πλέον κοστίζει 3,2 και μετά τη νέα επιβάρυνση θα κοστίζει 3,5 ευρώ.

Ο φόρος 10% στα καρτοκινητά τηλέφωνα θα υπολογίζεται σε κάθε ανανέωση χρόνου ομιλίας και θα αφαιρείται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης. Αυτό σημαίνει ότι για μια κάρτα με χρόνο ομιλίας 10 ευρώ, το τέλος θα είναι 1 ευρώ και θα αφαιρείται αυτόματα μετά το πέρας της διαδικασίας ανανέωσης.

Το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας θα αυξηθεί ώστε να κυμαίνεται από 2 ευρώ έως 10 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Επίσης προβλέπεται η νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τη χορήγηση αδειών λειτουργίας σε αμιγή καταστήματα τέτοιων παιχνιδιών και την επιβολή ετήσιου τέλους από 100 έως 800 ευρώ για κάθε μηχάνημα. Τέλος, η απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 οικογένειες που κατέχουν δημόσια κτήματα είναι ένα ακόμα μέτρο. Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα κληθούν να τις εξαγοράσουν πληρώνοντας τιμήματα με βάση τις αντικειμενικές ή τις αγοραίες αξίες των ακινήτων.

Πηγές: Ελευθεροτυπία, Ημερησία