Την έκδοση μίας ηλεκτρονικής κάρτας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών,η οποία θα χρησιμοποιείται και θα καταγράφει κάθε συναλλαγή των πολιτών. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της απαιτεί την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς στις κάρτες θα καταγράφεται λεπτομερώς η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

Ads

Για τη χρήση της κάρτας θα αξιοποιηθεί η υποδομή του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων DIASPOS της «Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ» και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω των μηχανημάτων EFT/POS, που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους εφορίες.

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου η κάρτα θα φέρει τον ΑΦΜ και θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα θα περνούν στον λογαριασμό του πολίτη τα ποσά των αποδείξεων. Η έκδοση και η λήψη της απόδειξης θα παραμείνει υποχρεωτική.

Ads

Το DIASPOS θα υποστηρίζει και έξυπνες κάρτες επιβράβευσης φορολογουμένων (loyalty schemes και smart loyalty cards), με τις οποίες οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν τον τζίρο των καταστημάτων και τις καθημερινές ροές του ΦΠΑ. Οι εν λόγω κάρτες θα είναι χρεωστικές.

Στη σημερινή πρωινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συζητήθηκε και η αξιοποίηση του «νέου πακέτου εγγυήσεων» ύψους 25 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρo της ΕΕΤ Βασίλη Ράπανο, οι τράπεζες διαβεβαίωσαν τους υπουργούς ότι θα διοχετεύσουν τη ρευστότητα που θα αντλήσουν για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ράπανος, δήλωσε ακόμα ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να δίνουν δάνεια ωστόσο λόγω της ύφεσης είναι πολύ χαμηλή η ζήτηση.

Οι νέες εγγυήσεις που ανακοινώθηκαν στις 6 Αυγούστου από την κυβέρνηση έχει ως στόχο οι τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ που θα διοχετευθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και για να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογά τους που λήγουν.

Στην συνάντηση αποφασίσθηκε και η μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα είναι «και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Θα συν-επενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή εναλλακτικά θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, επιλέγοντας χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς με ανοικτούς διαγωνισμούς».

«Σύμφωνο ρευστότητας υπάρχει και λειτουργεί εδώ και καιρό, ανάμεσα στο δημόσιο και τις τράπεζες, στη βάση του οποίου το τραπεζικό κεφάλαιο έχει προικοδοτηθεί από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέσα από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, με 80, περίπου, δισ. ευρώ για να συνεχίζει ακώλυτα το ληστρικό του ρόλο σε βάρος της οικονομίας και των πολιτών. Το νέο σημερινό “Σύμφωνο ρευστότητας”, για το οποίο κάνουν λόγο οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Μιχ. Χρυσοχοϊδης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά “φύλο συκής”, άλλοθι και στάχτη στα μάτια του κόσμου, προκειμένου να “τσεπώσουν” χωρίς αντιδράσεις οι τράπεζες το νέο πακέτο των 25 δισ. εγγυήσεων του δημοσίου, με βάση τα οποία θα κερδοσκοπήσουν δανειζόμενες χαριστικά με επιτόκιο 1% από την ΕΚΤ!», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζανης σημειώνοντας ότι «χρειάζεται μία οικονομική και πολιτική ανατροπή σε προοδευτική και σοσιαλιστική κατεύθυνση» και με «πρώτο βήμα την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως θεμελιώδης προϋπόθεση χρηματοδότησης της οικονομίας για την αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική αναγέννησή της».

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη σύναψη του «Συμφώνου ρευστότητας» με τις τράπεζες διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για βούλιαγμα του ΤΕΜΠΜΕ και χαρακτήρισε επικοινωνιακό τρικ το Σύμφωνο. Πρόσθεσε ακόμη πως είναι οξύμωρο το ότι «ενώ η κυβέρνηση συνομιλεί με τις τράπεζες για τη ρευστότητα, η ίδια επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το δημόσιο καθυστερεί τις οφειλές του απέναντι στις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Για τρίτη ή τέταρτη φορά οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται με δημόσιους πόρους δεκάδων δις ευρώ σε καιρούς λιτότητας. Ακόμη κι αν οι κρατικές εγγυήσεις είναι όντως αναγκαίες, η απλή λογική απαιτεί τουλάχιστον να διοχετευθούν τα χρήματα αυτά στην έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Η κυβέρνηση έδειξε και πάλι ότι δε διαθέτει σχέδιο ούτε για βιώσιμη στροφή της οικονομίας ούτε για αναπροσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος. Οι πολίτες πληρώνουν δυσανάλογα υψηλό τίμημα για τις παθογένειες των τραπεζών αλλά και για την ανεπάρκεια της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.