Με εθελοντές γιατρούς επιχειρείται να καλυφθούν τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας εν όψει της υψηλής τουριστικής περιόδου. Μάλιστα η διευθύντρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Χριστίνα Παπανικολάου πρότεινε να δοθεί στους γιατρούς «μπόνους» ακόμη και ίδρυσης ιδιωτικού ιατρείου στα νησιά, για να καλυφθούν οι θέσεις που παραμένουν κενές στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Ads

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι επικουρικοί γιατροί αν αποσπαστούν για τρεις μήνες σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, θα έχουν να λαμβάνουν 10% αύξηση επί του βασικού μισθού και ο χρόνος παραμονής τους θα προσμετράται στο διπλάσιο ως προϋπηρεσία.

Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2010 προκηρύχθηκαν 50 «άγονες» θέσεις, όμως έναν χρόνο μετά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ούτε από έναν γιατρό. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Στην Κω το νοσοκομείο εφημερεύει επί 20 συνεχόμενες ημέρες, αφού δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Στην Ικαρία οι 10.000 κάτοικοι της περιοχής Ευδήλου εξυπηρετούνται από έναν μόνο γιατρό στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στην χώρα μας 70.000 γιατροί, κι όμως κανείς να μην ενδιαφέρεται να εργαστεί στη νησιωτική Ελλάδα» υποστηρίζει η κ. Παπανικολάου.

Ads

Αυτός είναι και ο λόγος που η 2η ΥΠΕ προσκαλεί τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης για εθελοντική εργασία στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, τη Σάμο, τη Μυτιλήνη και την Ικαρία. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και πέρσι γιατροί του ΕΣΥ μετέβησαν στα νησιά για μια εβδομάδα έως ένα μήνα. Τα έξοδα διαμονής, μετακίνησης και εφημεριών τα κάλυπτε η 2η ΥΠΕ.

Επιπλέον, η επιτακτική ανάγκη για κάλυψη ειδικοτήτων πρώτης γραμμής οδήγησε ήδη τη διοίκηση του Τζανείου να αποφασίσει την «υιοθεσία» της Κω και της Καλύμνου, με τους καρδιολόγους του νοσοκομείου να καλύπτουν εκ περιτροπής τα κενά στα δύο νησιά. Σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου πάντως το πρόβλημα χρονίζει και οι λύσεις αυτές είναι προσωρινές. Έτσι προτείνει να εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως στους γιατρούς του ΕΣΥ ώστε να λειτουργούν ιδιωτικά ιατρεία. Έξτρα κίνητρο μπορεί να αποτελέσουν και ειδικές παροχές όπως είναι η εξασφάλιση δωρεάν κατοικίας και μετακινήσεων. Επιπλέον προτείνει την παράλληλη απασχόληση γιατρών από τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ που λειτουργούν στο Αιγαίο και στα δημόσια νοσοκομεία οι οποίοι να αμοίβονται είτε μέσω σύμβασης έιτε κατά περίπτωση και κατά πράξη.