Με πρόταση για «δημιουργικό σοκ για την επανεκκίνηση» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην έκκληση Παπανδρέου για συναίνεση στην οικονομία. Χαρακτηρίζοντας λαθεμένη την κυβερνητική πολιτική, παρουσίασε από το Ζάππειο τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αντιφάσεις» καταλόγισε στον Α. Σαμαρά η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως πολλά από όσα πρότεινε ο αρχηγός της ΝΔ έχουν γίνει από την κυβέρνηση, ενώ άλλα είναι ανεδαφικά ή χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε:

-Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα
-Μείωση φορολογικών συντελεστών με ενιαίο συντελεστή 15%
-Αποκατάσταση των αποδοχών χαμηλοσυνταξιούχων
-Αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακά κριτήρια
-Νομιμοποίηση αυθαιρέτων υπό αυστηρές προϋποθέσεις
-Επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με δέσμευση για τη διοχέτευση στην πραγματική οικονομία κατά 20-30%
-Εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου
-Κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του απόδημου ελληνισμού
-Εξόφληση οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

«Μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φύγουμε από την κρίση, χωρίς να επιστρέψουμε στην εξαρτημένη ευημερία», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «χρειάζεται πρόταση ρεαλιστική, κοστολογημένη». Κατά τη γνώμη του, «το Λουξεμβούργο αποκάλυψε τους μύχιους φόβους μας ότι από ισότιμοι εταίροι περιοριζόμαστε σε δανειολήπτες».

Ads

«Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ, της οικονομίας προηγείται η κατάσταση ασφάλειας του πολίτη. Μέσω της οικονομίας όμως, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον έλεγχο της χώρας», σημείωσε, αναφερόμενος στη δολοφονία του 44χρονου.

Υπό τον άτυπο τίτλο: «συμβόλαιο αξιοπρέπειας με την κοινωνία», πρόκειται για την επικαιροποίηση του προγράμματος που παρουσιάστηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

Ως στόχοι της σημερινής διακήρυξης αναδεικνύονται από τη ΝΔ η έξοδος από τη σημερινή κρίση και η απαλλαγή από το Μνημόνιο, η αναβίωση της επιχειρηματικότητας, η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και η ανάκτηση της αυτοπεποίθησης και της αισιοδοξίας στην ελληνική οικονομία.