Τα εύσημα αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση –για πρώτη φορά- έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την υλοποίηση δράσεων για τον φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσοδων, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Ads

Η μελέτη έρχεται μετά τα εύσημα που απέδωσε η τρόικα κατά EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, για την ορθή δημοσιονομική διαχείριση  και για την αντιμετώπιση των σημαντικών θεμάτων από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση, την οποία παρέδωσαν τα στελέχη του ΔΝΤ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται θετική αναφορά σε δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση ειδικής υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Πάντως, δεν λείπουν και οι επισημάνσεις-παρατηρήσεις, καθώς οι τεχνοκράτες του Ταμείου τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, ιδιαίτερα τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ads

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.