Με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης να έχει δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα πως δεν συναινεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το βράδυ της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε πως «Η συναίνεση είναι εφικτή στην πράξη». Τον κίνδυνο οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της ή θα πορευτεί μόνη.

Ads

«Η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Όσο είμαι εγώ εδώ τίποτε άλλο δεν με απασχολεί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, επισημαίνοντας παράλληλα η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, αλλά είναι σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι αν η χώρα λυγίσει τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες.

«Ή θα δώσουμε την μάχη μέχρι του τέλους ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ή θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μπει η Ελλάδα στο περιθώριο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Κάλεσε σε συναίνεση και συνευθύνη για τον «κάβο των επόμενων εβδομάδων», λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα «θηρία» και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα.

Ads

«Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας», είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος και στις συναντήσεις που είχε σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Η συναίνεση δεν είναι μόνο εθνική ανάγκη, αλλά είναι και εφικτή στην πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας και μια σειρά ζητημάτων στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε πως η χώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κίνδυνος είναι οι εταίροι μας να θεωρήσουν ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την προσπάθεια και αυτόν τον κίνδυνο εμείς ποτέ δεν θα τον πάρουμε.

Στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε πως «καλούμαστε να μην κάνουμε πίσω, να διπλασιάσουμε την προσπάθεια και να πείσουμε ότι δεν δίνουμε δικαιώματα». Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, επισήμανε ότι «όλα αυτά όμως, δεν αρκούν. Και αυτό φαίνεται από το ότι αμφισβητούμαστε όχι μόνο για τις δικές μας ελλείψεις και λάθος επιλογές αλλά γιατί συνολικά η ΕΕ είναι σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο».

Απέδωσε τις πρόσθετες παρεμβάσεις που απαιτούνται στο υψηλότερο έλλειμμα από αυτό που είχε καταγραφεί όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα, καθώς και στη βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.

Δημοψήφισμα για την πορεία της Ελλάδα προτείνει ο Δ. Δασκαλόπουλος

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός αν η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της ή θα πορευτεί μόνη.

«Αυτό είναι το βαθύτερο εθνικό διακύβευμα, γιατί αν αποτύχουμε μοιραία θα τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς. Ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά, τη δυνατότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο το λαό. Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με την πρόταση, που διατύπωσε το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι: «Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών, που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης; Ή Αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;».