Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αυστηρότερων οικονομικών μέτρων που ζητά η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκείμενου να επισπευσθεί η αποδέσμευση της βοήθειας, έχει ήδη αρχίσει, με την ανακοίνωση τους μάλιστα να μην αποκλείεται να γίνει ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας όμως έπονται…

Ads

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να ξεσηκώσουν τα επιπλέον μέτρα που όπως διέρρευσε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς φορείς και όπως επιβεβαίωσε η ΑΔΕΔΥ, έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οι εργαζόμενοι στέλνουν το πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση στον αυριανό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και να ενδυναμώνονται την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει πανελλήνια 24ωρη απεργία. Κεντρικά συνθήματα των εργαζομένων, τα «την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» και «όλοι μαζί μπορούμε»

Αύριο, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στην πλατεία Συντάγματος. Αντίστοιχα την Τετάρτη, 5 Μαΐου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για τις 11.00 επίσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα οι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στο Πεδίον του Άρεως προκειμένου να ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

«Τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία της χώρας, για το μέλλον μας, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση του ΛΑ.ΟΣ., για την εξωτερική πολιτική. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως «είναι πατριωτική η ευθύνη που την αναλαμβάνουμε με όποιο πολιτικό κόστος». Στο μεταξύ, χθες μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε πως «θα περάσουμε πολλές δυσκολίες στο μέλλον».

Ads

Όπως έγινε γνωστό μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους κοινωνικούς φορείς, με μαχαίρι στον 13ο και 14ο μισθό στον δημόσιο τομέα, αλλά και στη 13η και 14η σύνταξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, περαιτέρω περικοπές σε δώρα και επιδόματα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους, πάγωμα των μισθών, αύξηση του ορίου απολύσεων και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, φαίνεται πως θα πληρώσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι το «τίμημα» της ευρωπαϊκής βοήθειας. Μέτρα που πέφτουν επίσης στο τραπέζι οι νέες αυξήσεις σε ΦΠΑ καθώς και στους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται πιέσεις ώστε να καταλήξει σε μέτρα το συνολικό ύψος των οποίων θα φτάσει τα 23 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ, στην επόμενη διετία.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

Μισθολογικά – Εργασιακά

  • «Μαχαίρι» στον 13ο και ο 14ο μισθό στο Δημόσιο, ενώ εξετάζεται ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ενσωματωθούν στους 12 μισθούς αλλά ως «μπόνους παραγωγικότητας» είτε να καταργηθεί εντελώς ο 14ος μισθός
  • Πάγωμα για 3 χρόνια στους μισθούς του Δημοσίου και ίσως και του ιδιωτικού τομέα
  • Περικοπή της τάξης του 15% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων
  • Περικοπή στις αποζημιώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα
  • Κατάργηση της προσφυγής στη Διαιτησία του ΟΜΕΔ στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν συμφωνούν στην υπογραφή ικανοποητικών αυξήσεων.
  • Απελευθέρωση του ορίου απολύσεων

Ασφαλιστικό

  • Περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης τόσο για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, όδο και για αυτούς του ιδιωτικού
  • Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων
  • Εισφορά 5-10% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ
  • Πλαφόν 2.000 ευρώ στις συντάξεις
  • Επιτάχυνση της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο
  • Φορολογικό
  • Αύξηση του ΦΠΑ από το 21% που είναι μετά την άυξηση του Ιανουαρίου, στο 23% ή ακόμη και στο 25%
  • Μεταφορά εμπορευμάτων από τη φορολόγηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό
  • Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

Δημοσιονομικά

  • Κατάργηση θέσεων σε οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται
  • Μη ανανέωση των συμβάσεων των 87.000 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου στον δημόσιο τομέα, πέραν των απολύτα απαραίτητων
  • Επιπλέον περικοπή των λειτουργικών εξόδων του Δημοσίου
  • Αναστολή της επιπλέον χρηματοδότησης του 1 δις. ευρώ που έχει εξαγγελθεί για την παιδεία
  • Κατάργηση της β’ δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης (που ανέμεναν να πάρουν 2,5 εκατ. πολίτες
  • Μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ
  • Μείωση κατά 50% του τέλους για την ΕΡΤ

Στο τραπέζι του διαλόγου έχει φέρει επίσης η τρόικα των επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την αποδέσμευση της βοήθειας

Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή που τα σενάρια για τα μέτρα που έρχονται εξετάζονται από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει το μεσημέρι στην Αθήνα, η Ευρώπη συνεχίζει τις διαβουλέυσεις για την αποδέσμευση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάι, να δηλώνει σήμερα πως η κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα της Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα από την Σανγκάη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Βέβαιος ότι η Ελλάδα «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να την ανόρθωση της οικονομίας δήλωσε σήμερα από το Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι ελληνικές αρχές θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τις φορολογικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «η Αθήνα κάνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης των ανισορροπιών».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ηandelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αναμένεται να ωθήσει τις γερμανικές τράπεζες
στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Συρρικνώνεται το spread – Άνοδος στο χρηματιστήριο

Συρρικνώνεται σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, ενώ παράλληλα άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για οριστικοποίηση της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας εντός των επόμενων ημερών.

Στις 14:40 ώρα Ελλάδος, το spread διαμορφωνόταν στις 607 μ.β. Την ίδια όρα ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαμορφωνόταν στις 1.852 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του +1,28%.

Διαβάστε επίσης:

Οδυνηρά τα νέα μέτρα για την οικονομία
Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας απασχολεί την Ευρώπη
Με νέα μέτρα ξημερώνει η επόμενη της βοήθειας
Αναδιάρθρωση του χρέους το 2011-12 «βλέπει» και ο Economist