Η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα πρέπει να γίνει ως τις 15 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα και να επιτύχει το στόχο των αποκρατικοποιήσεων για να εξασφαλίσει το νέο δάνειο.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε πως οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προβλήματα ρευστότητας και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επίλυση τους. «Υπάρχει πρόβλημα κάλυψης των αναγκών των τραπεζών, στο βαθμό όπου ο διατραπεζικός δανεισμός δεν λειτουργεί πλήρως». Πρόσθεσε, ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει και δεν θα μείνουν χωρίς ρευστότητα.

«Γίναμε μάρτυρες αυτές τις ημέρες μίας πίεσης στο πανευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά, άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα «δεν είναι το πρόβλημα, είναι ένα πρόσχημα για μία επίθεση κατά του ευρώ».

Ads

Αναφερόμενος στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», ο υπουργός σημείωσε πως «τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος».

Για τις «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, επισήμανε ότι «δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.

Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».

Διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.