Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη έχει συγκαλέσει σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της τρόικας, που αναμένεται τη Δευτέρα στη χώρα μας, αλλά και της κατάθεσης του προϋπολογισμού του 2011 την προσεχή Πέμπτη.

Ads

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετέχουν το οικονομικό επιτελείο και οι υπουργοί που έχουν αναλάβει το έργο της περιστολής των δαπανών. Ειδικότερα, θα συμμετάσχουν συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει, επίσης, κληθεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τους στόχους και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού. Της σύσκεψης θα προηγηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στο επίκεντρο της σύσκεψης τρόικας και κυβέρνησης την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθούν τα ευέλικτα ωράρια εργασίας και η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, επισημαίνουν πως σε προκαταρκτικές συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, από εκπροσώπους της τρόικας, έδειξαν το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο της προώθησης των ριζικών αλλαγών στην αγορά εργασίας σε εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Για το ωράριο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης, με σχήματα διευθέτησης που θα αποτελούν διευθυντικό δικαίωμα και δεν θα απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων, ενώ για τις αμοιβές και τον καθορισμό τους ασκούνται έντονες πιέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με μέτρο γενικής εφαρμογής, να μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ads

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» σημειώνει ότι το θέμα της μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο παραμένει στο τραπέζι, αλλά με τρόπο που δεν θα θίγει τους μονίμους υπαλλήλους. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε πολλές περιπτώσεις δεν θα ανανεωθούν. Η σχεδιαζόμενη κατάργηση φορέων του Δημοσίου εξάλλου θα οδηγήσει σε κατάργηση αντίστοιχων θέσεων, αλλά οι σημερινοί εργαζόμενοι σε αυτούς εφόσον είναι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν σε άλλους φορείς, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο περιεχόμενο των μέτρων θα αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ερχόμενης εβδομάδας με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας: τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα μέτρα που ήδη προετοιμάζονται, σύμφωνα με «Τα Νέα» αφορούν εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης για περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ, στο πρότυπο του ΟΣΕ, «μαχαίρι» σε επιδόματα και σε πάσης φύσεως δευτερεύουσες αμοιβές, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 10% των βασικών αμοιβών των εργαζομένων, περικοπές δαπανών στον τομέα της Υγείας, με τη μηχανοργάνωση των νοσοκομείων, την εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος και την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου προμηθειών, αλλά και με την ηλεκτρονική παρακολούθηση των συνταγών των γιατρών, ενώ σχετικά με τον ΦΠΑ, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αύξηση του μεσαίου συντελεστή από 11% σε 13% και του χαμηλού από 5,5% σε 6%. Ορισμένα προϊόντα ενδέχεται να μεταταγούν από το 11% στο 23%, αλλά θα είναι είδη πολυτελείας.

«Ξεκινάμε τον Τρ(ο)ικό πόλεμο», δηλώνουν στην εφημερίδα «Βήμα» κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα είναι ιδιαίτερα σκληρές και με περιορισμένα περιθώρια διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος από την Εurostat.

Τη Δευτέρα αναμένεται επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα από τη Eurostat τα στοιχεία του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 που θα καθορίσουν το εύρος των μέτρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 θα εκτιμηθεί από τη Eurostat στο 15,5% αντί του 13,6% που εκτιμήθηκε όταν υπογράφηκε το Μνημόνιο. Οι απεσταλμένοι της τρόικας έχουν ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση ότι εφόσον η μείωση του ελλείμματος δεν είναι στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το 2011 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το τέλος του επόμενου χρόνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέγραψε στο γ’ τρίμηνο του 2010 μείωσε 4,5% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2009, ενώ το πρακτορείο Dow Jones, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, έκανε λόγο για νέο πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 4,5 δισ. που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε παρέμβασή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν στην περαιτέρω περικοπή των δημόσιων δαπανών, ενώ σχετικά με τα όσα μεταδόθηκαν σήμερα από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημείωσε πως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Τα νέα μέτρα που φέρνουν τη Δευτέρα οι σύμμαχοι της κυβέρνησης και της ΝΔ, η τρόικα, είναι προσυμφωνημένα και θα κλιμακώσουν τη βάρβαρη σφαγή των μισθολογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, αν ο λαός απορρίψει τα εκβιαστικά διλήμματα των κομμάτων των μονοπωλίων και της ΕΕ και πάρει αγωνιστική θέση απέναντί τους. Απέναντι στο μνημόνιο διαρκείας της φτώχειας και της ανεργίας. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Ο λαός έχει άλλο δρόμο ανάπτυξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.