Διευκρινίσεις για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου και την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης έδωσε εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Ευνοημένοι βγαίνουν οι άντρες υπάλληλοι, ενώ σταδιακά αυξάνονται και εξισώνονται τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για όλους τους υπαλλήλους.

Ads

Εξίσωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στο Δημόσιο Τομέα, διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης και οι δυο γονείς δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει 25ετία, με τρία παιδιά και άνω, ή και με ανάπηρο τέκνο.

Με τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, δηλαδή, αυξάνονται εντός τριετίας τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ εξισώνονται από 1-1-2011 οι άνδρες και οι γυναίκες, που τελούν υπό τις ίδιες συνθήκες προσωπικής-οικογενειακής κατάστασης, ως προς τις προϋποθέσεις και τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων είναι, όμως, ότι οι μητέρες ανηλίκων, χάνουν σταδιακά το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης στα πλαίσια της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες έως και 15 έτη λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στο Δημόσιο.

Ορίζεται, δηλαδή, ότι άντρες υπάλληλοι Δημοσίου με ανήλικο παιδί που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 και μετά, έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με το ίδιο ηλικιακό όριο που ισχύει και για τις γυναίκες υπαλλήλους μητέρες ανηλίκων παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι για τις κατηγορίες αυτές υπαλλήλων η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με την συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους, ενώ για όσους συμπληρώνουν την ως άνω 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.

Ads

Προκύπτει, λοιπόν, ότι ευνοημένοι είναι οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς μπορούν από φέτος να βγουν στη σύνταξη όσοι από αυτούς έχουν διορισθεί μετά την 1η-1-1983 και οι οποίοι κατά το τρέχον έτος έχουν τουλάχιστον 25 έτη υπηρεσίας συμπληρωμένα, έχουν ανήλικα τέκνα και είναι ηλικίας 52 ετών τουλάχιστον. Για τους υπαλλήλους αυτούς το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης μειώνεται ξαφνικά κατά 13 χρόνια, από τα 65 στα 52, βάσει της νέας νομοθεσίας.

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα πάνε σταδιακά στο 65ο έτος της ηλικίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης. Ουσιαστικά, δηλαδή, μέσα σε τρία μόλις έτη αυξάνεται κατά 15 έτη η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων και κλείνουν ερμητικά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.

Οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν κυρίως τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992 και δεν αφορούν υπαλλήλους που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2010. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν αφορά υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν την 21-07-2010, αφού στο νόμο δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.

Καταργούνται, τέλος, οι διατάξεις που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Πλασματικά χρόνια για ταχύτερη συνταξιοδότηση

Μπορεί, λοιπόν, με τις νέες αυτές ρυθμίσεις να αυξάνονται έως και 15 έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ωστόσο παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για ταχύτερη έξοδο.

Συγκεκριμένα. για πρώτη φορά θεσπίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου με εξαγορά χρόνου για κάθε παιδί, που χρησιμεύει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος του υπαλλήλου καθώς και για την προσαύξηση της σύνταξης. Ο χρόνος αυτός ανέρχεται σε 1 έτος για το πρώτο παιδί, σε 2 επί πλέον έτη για το δεύτερο παιδί και σε 2 έτη για το τρίτο παιδί. Από το τέταρτο παιδί και πάνω δεν αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος.

Ακόμη, καθιερώνεται ως ημερομηνία ενηλικίωσης των παιδιών η 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Όλοι οι νέοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ

Επίσης παρέχονται οδηγίες για την υποχρεωτική ένταξη όλων των νέων υπαλλήλων στο καθεστώς ασφάλισης του ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Στο εξής, δηλαδή, οι νεοπροσλαμβανόμενοι τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, καθώς και οι ιερείς και οι υπάλληλοι των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου θα υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (κοινό καθεστώς ΙΚΑ) .