«Η κρίση είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε. Αν δεν το κάνουμε, θα βγούμε από αυτήν με περισσότερες ματαιώσεις, λιγότερες ευκαιρίες, λιγότερες προοπτικές», είπε ο νέος υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του Τομέα ΕΒΕ ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, όπου μίλησε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός.

Ads

Προτεραιότητές μας, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, είναι η δημιουργία ισχυρού διχτυού ασφάλειας για τον πολίτη και η αναθέρμανση και επανεκκίνηση της οικονομίας. Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή πολιτική βούληση και ότι δίνει μάχη ενάντια στην λογική του μηδενικού ρίσκου, τη συντήρηση πελατειακών σχέσεων, την απουσία στόχων, της αποσπασματικότητας και των ευκαιριακών επιδοτήσεων, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ στην πράξη σημαίνει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κίνητρα για επενδύσεις, στροφή στην καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα. Είπε ακόμη ότι ο Αναπτυξιακός-Επενδυτικός Νόμος πρέπει να αποτελεί προέκταση των σχεδίου μας για την οικονομία και την ανάπτυξη: «Στόχος μας είναι η έξυπνη προσφορά κινήτρων και η σωστή ισορροπία ανάμεσα σε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές».

Αναφερόμενος στη νέα γενιά είπε ότι «πρέπει να της δώσουμε ευκαιρίες να μπει δυναμικά στην αγορά. Εχουμε τόσο πλούσιο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα και φυσικά δεν μας τιμά να φεύγουν τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Ads

Από το ίδιο βήμα, την ανάγκη δημιουργίας των συνθηκών για μια νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα επισήμανε η νέα υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην ίδια ημερίδα και ανέπτυξε τις πέντε προτεραιότητες της:

1. Να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία» που θα υπηρετήσουν τη στροφή στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης.
2. Να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε πολιτικές στήριξης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής. Όπως είπε, σήμερα η ελληνική παραγωγή είναι και ακριβή και χαμηλής ποιότητας, κάτι που τα βλέπουμε και στον τουρισμό. «Εχουμε μείνει πίσω, γι αυτό χάνουμε αγορές», τόνισε.
3. Να εφαρμόσουμε πολιτικές στήριξης και διεύρυνσης της εργασίας,
4. Να λύσουμε το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στο σημείο αυτό η υπουργός σχολίασε τη συμπεριφορά των τραπεζών στην υπόθεση του ΤΕΜΠΜΕ και
5. Να προωθηθούν δίκτυα κοινωνικής συνεργασίας μεταξύ των “δυνάμεων “της ελληνικής κοινωνίας, όπως για παράδειγμα η συνεργασία Πανεπιστημίων – Επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: