Συμφέρουσα για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη συμμετοχή στο Μηχανισμό για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, PSI.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ενημέρωση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εκτίμησε πως πρόκειται για μια συμφέρουσα κίνηση, για την οποία θα υπάρξει και τεχνική έκθεση-γνωμοδότηση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Θα δούμε αν η απόφαση πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων. Όποια διαδικασία επιλεγεί, για τη λήψη της απόφασης, θα είναι ίδια για όλους και η πιο απλή”.

Επιπλέον, απάντησε στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την άνοδο των σπρεντς σε Ιταλία και Ισπανία και τις πιθανές συνέπειες για την ευρωζώνη, ενώ για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ζήτησε να περιοριστεί η δημόσια συζήτησή του. Το ελληνικό χρέος “τεχνικά”, όπως εξήγησε, ήταν βιώσιμο και πριν τις αποφάσεις της συνόδου της ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε πως τα 2/3 του ελληνικού χρέους έχουν μετακινηθεί σε θεσμικούς επενδυτές, δίνοντας περιθώρια και για νέο διακανονισμό εφόσον χρειαστεί.

Ads

“Έχουμε τις πιο στέρεες τράπεζες που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Σε καμία άλλη χώρα οι τράπεζες αυτή τη στιγμή δεν έχουν “καβάντζα” 30 δισ. ευρώ”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ακόμη και αν αυτή είναι μια απόφαση ενοχλητική για τους μετόχους.

“Την κυβέρνηση όμως, την ενδιαφέρουν οι τράπεζες και οι καταθέτες και όχι οι μεγαλομέτοχοι” σχολίασε, ο κ. Βενιζέλος, και παραδέχθηκε επίσης, πως οι τράπεζες δεν είναι έτοιμες “να ανοίξουν τους κρουνούς της ρευστότητας”. Επιπλέον, ανέφερε πως εκτός της διαδικασίας θα παραμείνουν η ATEBank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των οποίων , θέση της κυβέρνησης είναι να συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως βρισκόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με την Φιλανδία για μια λύση στο ζήτημα της παροχής εγγυήσεων. Συγκεκριμένα μάλιστα, είπε: “Στη Φινλανδία το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αποκτήσει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και όπως γνωρίζετε είναι πιο δύσκολο να βρεθεί λύση όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους συμβολισμούς”, τόνισε.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες κάλεσε εν τω μεταξύ, την Ελλάδα και τους ιδιώτες πιστωτές να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομολόγων. “Είναι σημαντικό να καταλήξουν γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και οι ιδιώτες πιστωτές να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις για την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή χρέους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.