Την εκτίμησή της ότι το ελληνικό εμπόριο έχει «ξεμείνει από οξυγόνο» και έχει την ανάγκη από χώρο και χρόνο για να αναπνεύσει εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η κατάσταση στην αγορά και ιδιαίτερα στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την περίοδο των εκπτώσεων, ήταν «καταστροφική».

Ads

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών τον Ιανουάριο του 2011 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2010 -χωρίς καύσιμα και λιπαντικά- παρουσίασε μείωση κατά -13,3%, ενώ ο δείκτης του όγκου πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά -14,8%. Η σχέση δε μεταξύ κύκλου εργασιών και όγκου δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι το εμπόριο σχεδόν στο σύνολό του προχώρησε σε μείωση τιμών, με εξαίρεση τα καύσιμα και κάποιους κωδικούς τροφίμων.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, εντούτοις λόγω αυξήσεων πλήρωσε 5% περισσότερα, ενώ ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και στα τρόφιμα αλλά με μικρότερη απόκλιση 4-5%.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που επικαλείται η ΕΣΕΕ καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός των δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους πρώτους δυο μήνες του έτους επιβραδύνθηκε. Ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο διαμορφώθηκε στο -3% το Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία αρνητική ροή στα νοικοκυριά αυξήθηκε οριακά στο -1,6%. Όσο, μάλιστα, οι διεθνείς αγορές παραμένουν κλειστές, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να ρίξουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, όσες πιέσεις και αν ασκηθούν και όσες εγγυήσεις και αν δοθούν.

Ads

«Η έξοδος κινδύνου για τη σωτηρία του ελληνικού εμπορίου, δείχνει δυο κατευθύνσεις και η Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει αυτήν της διάσωσης και της ενίσχυσης των ΜΜΕ και όχι της εξόντωσής τους με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και πρακτικές κατασχέσεων απαιτήσεων των οφειλετών εις χείρας τρίτων», τονίζεται στην ανακοίνωση.