Η μετάταξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (το 2011) για εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες, από 11% σε 23%, θα επιφέρει πληθωρισμό της τάξης του 7% και επιβάρυνση της κατανάλωσης ύψους 2 δις ευρώ. Αυτή την άποψη εκφράζουν οι έμποροι δια στόματος του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος ταυτόχρονα αμφισβητεί την αποδοτικότητα του μέτρου.

Ads

Ο ίδιος κάνει λόγο για δυσκολία του εμπορικού κλάδου να αντεπεξέλθει στη συγκεκριμένη νέα αύξηση. «Η, χωρίς φραγμούς, άγρα φορολογικών εσόδων θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανατιμήσεων στην αγορά, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συνιστούν και τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως βασική λύση για τα Δημόσια Έσοδα η αποψίλωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικροεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή να απορούμε για την υστέρηση εσόδων και τη μείωση του ΑΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

«Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετήσει το σενάριο μετάταξης του ΦΠΑ και το συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στις 4 Οκτωβρίου, τότε θα συζητάμε για ταφόπλακα στην αγορά, για αυτοκτονία στον τουρισμό και για το ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά», συμπλήρωσε.