Για καθεστώς φορολογικής ακρίβειας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με αφορμή την πορεία του πληθωρισμού και προτείνει τη λύση της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης αντί της αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ.

Ads

Ο Β. Κορκίδης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η επιβολή υπερβολικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους διατήρησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στο 5,5%, σε αντίστοιχα επίπεδα του Αυγούστου 1997.

Οι «φορολογικές αυξήσεις» που πέρασαν στην αγορά μέσω των αυξήσεων στα καύσιμα, στις μεταφορές, στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, στις επικοινωνίες, στην στέγαση και στην εκπαίδευση επιβάρυναν τον καταναλωτή και παγίωσαν τους τελευταίους 5 μήνες ένα καθεστώς «φορολογικής ακρίβειας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από 0,8% πέρυσι τον Αύγουστο και 2,4% φέτος τον Ιανουάριο, ανήλθε στο 5,5% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η απότομη αύξηση του πληθωρισμού προκαλεί παρενέργειες, αφού παγώνει την αγορά και αυξάνει τα λουκέτα, πλήττει την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, στερεί πραγματικό εισόδημα από τον καταναλωτή και επιδεινώνει την ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως φαίνεται και από τη μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων στις τράπεζες κατά 4 δις ευρώ.

Ads

Η ΕΣΕΕ εμμένει στην αντίθεσή της στα σενάρια αύξησης ή μετάταξης του ΦΠΑ και προτιμά τη λύση της εξίσωσης του ειδικού φόρου καυσίμων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό σημειώνει ότι μπορεί να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, να παγώσει ο ΦΠΑ και ταυτόχρονα να περιοριστεί το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει 1,5 δις ετησίως. Τέλος στην ανακοίνωση προτείνεται οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να καλύψουν την ετήσια επιδότηση του 1,4 δις ευρώ του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης των ασθενέστερα οικονομικά ομάδων.

ΒΕΑ: Κρίσιμη η έλλειψη ρευστότητας και η ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού πυλώνα

Κυρίαρχο πρόβλημα προς άμεση αντιμετώπιση αναδεικνύεται για τη βιοτεχνία η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού πυλώνα όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας προς τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα εν όψει της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων αλλά και λανθασμένων πολιτικών. Χρειάζονται πολύ καλά μελετημένες και συντονισμένες πολιτικές και η παράλληλη καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αυτές και αυτό επιτυγχάνεται όταν δεν δημιουργούνται παραδείγματα διακριτικής μεταχείρισης όταν αποδεικνύεται η δίκαιη κατανομή των βαρών και όταν οι πολιτικές και τα μέτρα οδηγούν στην πράξη στους επιδιωκόμενους στόχους.

Το ΒΕΑ σημειώνει ότι οι λύσεις ταμειακού χαρακτήρα και οι σκέψεις αύξησης εμμέσων φόρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη παγωμένη αγορά, αυξάνουν τον πληθωριστικό κίνδυνο με δυσβάσταχτες επιπτώσεις για τα εισοδήματα των καταναλωτών και την επιβίωση των επιχειρήσεων και καταλήγει «είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και ακόμη περισσότερο η αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, απαιτεί περισσότερο από ποτέ, άμεση συνεννόηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων αλλά και αποτελεσματικές δράσεις για αλλαγή πορείας της χώρας ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη ύπαρξης Μνημονίου.

Συνέχιση της διαχείρισης της κατάστασης από όλους τους παράγοντες της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στη βάση του υπολογισμού του εφήμερου κόστους-οφέλους είτε με αναβολή ανάληψης αναγκαίων πρωτοβουλιών και δράσεων, απλά υπονομεύει το μέλλον της χώρας.»

«Κίνηση αυτοκτονίας η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ»

Για κίνηση αυτοκτονίας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λάβει απόφαση για ενδεχόμενη νέα αναδιαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΞ τις τελευταίες ημέρες συζητείται μεταξύ των άλλων είτε η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 15%-18%, είτε η αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών κατά 1-2 μονάδες.

Σύμφωνα με την ΠΟΞ θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τον τουρισμό και την οικονομία της Ελλάδας και άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η απώλεια δισ. ευρώ, αλλά και η πλήρης ανάσχεση κάθε τουριστικής επένδυσης, σε συνάρτηση με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και την αδυναμία εφαρμογής του μνημονίου.