Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τα νέα μέτρα που προβλέπει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ads

“Το λεγόμενο «πακέτο» συμφωνίας για το οποίο είχε προετοιμάσει ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του, περιελάμβανε τη δέσμευση της Ελλάδας για συναίνεση στο λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ή «Σύμφωνο για το ευρώ», νέα επώδυνα μέτρα που αφορούν στη μείωση των μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδοτήσεως, νέα μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας με στόχο την καθιέρωση ευέλικτων μορφών.” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι “το ίδιο πακέτο περιλαμβάνει, και μια πλημμυρίδα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ. ευρώ, διαψεύδοντας τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί απαγόρευσης πώλησης δημόσιας γης δια νόμου. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι στο τραπέζι έχει μπει και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας”.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται: “να θέσει στην κρίση των πολιτών τα νέα μέτρα και το νέο Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, να λάβει υπόψιν του την παγκόσμια εμπειρία που λέει πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έλυσαν σε καμία χώρα τα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά αντίθετα αποτέλεσαν όχημα βίαιης αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ισχυρών και ποιες δημόσιες επιχειρήσεις και ποια φιλέτα της δημόσιας περιουσίας προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει και να εκποιήσει και με ποιες διαδικασίες”.

Ads

Στο μεταξύ, κυβερνητικός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε στην Wall Street Journal πως το πρόγραμμα για αποκρατικοποιήσεις συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο που θα προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον μέσο Έλληνα «οι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνουν απώλεια θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργία είναι πολύ υψηλό και όσοι εργάζονται έχουν ήδη χάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους λόγω των περικοπών. Θα υπάρξει μεγαλύτερη οργή και απογοήτευση».