Ερώτηση προς τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια αναφορικά με την υπόθεση «απαγωγής του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά» την περασμένη Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς.

Ads

Ο Τούρκος πρόσφυγας «απήχθη μπροστά στα μάτια σοκαρισμένων περαστικών που ανέφεραν ότι ο Μπουλούτ Γιαϊλά ξυλοκοπήθηκε άγρια από πέντε άντρες, που τον έσυραν βίαια μέσα σε αυτοκίνητο», τονίζει στην ερώτησή του ο βουλευτής και συνεχίζει:
 
«Την Παρασκευή, μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού του αυτοκινήτου, το έθεσα υπόψη στους αρχηγούς της αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μισή ώρα μετά με ενημέρωσαν ότι ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας. Το Σάββατο το μεσημέρι μάθαμε ότι ο Μπ. Γιαϊλά βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στα χέρια των τουρκικών αρχών», σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «η ΕΛ.ΑΣ. με τις ανακοινώσεις μετά την πρώτη της άρνηση, παραδέχτηκε ότι γνώριζε την παρουσία του Γιαϊλά στην Ελλάδα και ότι είχε ζητήσει να υποβάλει αίτημα ασύλου».
 
Ο κ. Τσουκαλάς ζητά να πληροφορηθεί ποια μέτρα έλαβε η ΕΛΑΣ και ποιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν για τη διερεύνηση του περιστατικού και τον εντοπισμό του αυτοκινήτου και του απαχθέντος. Ζητεί παράλληλα εξηγήσεις από τον κ. Δένδια για «την ανενόχλητη πορεία των απαγωγέων μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα» και τον τρόπο τα διέσχισαν, αλλά και για το ποια ήταν η συμμετοχή της  ΕΛ.ΑΣ. ή άλλης ελληνικής υπηρεσίας στο περιστατικό της απαγωγής.
 
Χθες Δευτέρα, με αφορμή σχετική δήλωση του κ. Τσουκαλά, η ΕΛΑΣ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται προανάκριση, προσθέτοντας πάντως ότι στις υπηρεσίες της δεν προκύπτει «καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του συγκεκριμένου υπηκόου Τουρκίας καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα».
 
Διευκρίνισε επίσης ότι για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο «είχε επιδείξει ενδιαφέρον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, αλλά παρότι είχε προσδιορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία (η 21η Μαΐου 2013), για την εμφάνισή του στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και την υποβολή αιτήματος παροχής ασύλου, δεν εμφανίσθηκε».