Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2011» αντιπροσωπεία της Π.Γ. του Συνασπισμού επισκέφθηκαν σήμερα το πολυκατάστημα Νotos Galleries στην Ομόνοια προκειμένου να συνομιλήσουν με τις εργαζόμενες γυναίκες και να τους ενημερώσουν για την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη, που κατατέθηκε σήμερα, σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στα NOTOS Galleries.

Ads

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης στις επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» επικρατεί «ένα απαράδεκτο καθεστώς, στη βάση ενός απάνθρωπου και αντιδημοκρατικού κανονισμού εργασίας, με τον οποίο καταπατάται κάθε έννοια αξιοπρέπειας και συνταγματικής νομιμότητας».

«Σύμφωνα με αυτόν τον απαράδεκτο κανονισμό λειτουργίας οι υπάλληλοι, γυναίκες ως επί το πλείστον:

Υπόκεινται σε εξευτελιστική σωματική έρευνα κατά την είσοδο, την παραμονή και έξοδο από την εργασία τους

Ads

Απαγορεύεται να κρατούν προσωπικές τσάντες

Απαγορεύεται να κάθονται ακόμα κι αν δεν υπάρχουν πελάτες, με αποτέλεσμα σοβαρές αγγειακές ασθένειες

Απαγορεύεται να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μιλούν φυσιολογικά (μόνο ψιθυριστά), να γελούν» αναφέρεται στην ερώτηση.

Οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στον «απαράδεκτο», όπως αναφέρεται στο κείμενο, κανονισμό προσέφυγαν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο τέλος της οποίας ο εκπρόσωπος του Υπουργού και ο συμφιλιωτής ζήτησαν από την εταιρεία να απαλείψει από τις συμβάσεις τους παραπάνω όρους. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κριτσωτάκης οι συμβάσεις παραμένουν οι ίδιες. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζεται οι επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» εκβιάζοντας και απειλώντας με απόλυση τους εργαζόμενους, δεν πληρώνουν υπερωρίες, μειώνουν αυθαίρετα την ημερήσια απασχόληση κατά δυο ώρες και μειώνουν τους μισθούς κατά 20%.

Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται:

1.Τι μέτρα θα πάρετε για την προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «NOTOS COM HOLDING» από την ασυδοσία και την αυθαιρεσία της εργοδοτικής πλευράς;

2.Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την διασφάλιση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και του συντάγματος στους χώρους των επιχειρήσεων «NOTOS COM HOLDING»;

3. Σε τι ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να καταλογισθούν οι προβλεπόμενες ποινικές, διοικητικές και αστικές κυρώσεις στους υπεύθυνους αυτών των παράνομων αντεργατικών συμπεριφορών;»