Ερωτηματικά για την υιοθέτηση του πακέτου σκληρών μέτρων, το οποίο θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφήνει έγγραφο του διεθνούς οργανισμού, με 26 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τα μέτρα στήριξης της. Όπως προκύπτει από την ανάλυση, τα μέτρα που τελικά υιοθετήθηκαν θα μπορούσαν ίσως να μην ήταν τόσο σκληρά, ενώ δεν αποκλείεται να κρύβουν και νέες «παγίδες».

Ads

Συγκεκριμένα, το Διεθνές νομισματικό ταμείο σε 26 ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν την ελληνική περίπτωση, αφήνει να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για το τελικό πρόγραμμα των επαχθών μέτρων που τελικά υιοθετήθηκε.

Στα «σκοτεινά» σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνονται και οι νέες αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και στο ΦΠΑ, τα επόμενα έτη, καθώς σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΝΤ, το ταμείο είχε προτείνει -κι όχι επιβάλλει- στην ελληνική κυβέρνηση φορολογικές αυξήσεις, ως μέτρο για τα επόμενα έτη.

Αναφορικά με το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ στο έγγραφο του, εκτιμά πως η λύση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρωζώνης, κάνοντας επίσης λόγο για σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για «debt rotation». Αυτό σημαίνει ότι υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο συμφωνίας για την επιμήκυνση της υποχρέωσης αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, μέσω της αντικατάστασης των ομολόγων με άλλα, που θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και χαμηλότερο επιτόκιο.

Ads

Ανησυχητικές, είναι οι προβλέψεις για το τι θα φέρουν τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν, όσον αφορά την ανεργία, αφού εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στο 15%, από το 10% που βρίσκεται σήμερα. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε περίπου 250.000-300.000 επιπλέον ανέργους.

Επίσης, σύμφωνα με το ΔΝΤ φαίνεται πως η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενδεχομένως με έκτακτη εισφορά, στα πλαίσια της σκληρής λιτότητας που περιμένει τα επόμενα χρόνια το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων.

Αναφορικά με θετικά στοιχεία που δημοσιεύει το ΔΝΤ, πάντως, συμπεριλαμβάνεται η υψηλότερη φορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων, με πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Παράλληλα, οι κατώτατες συντάξεις και η πρόνοια για την οικογένεια δεν θα επηρεαστούν, ώστε να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι πολίτες.

Τέλος, το ΔΝΤ χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.