Συνεχίζουν να εκπέμπουν μέσω διαδικτύου οι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης ενώ συνεχίζεται η διαμαρτυρία στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου βρίσκεται πλήθος κόσμου. Πλεόν, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία να έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπεραμύνεται της απόφασής του σε άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», κάνοντας λόγο για “βολεμένους”. Παρακολουθήστε ζωντανά μέσω tvxs.gr το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ads

Διαβάστε επίσης: 

00:05 Η ΝΕΤ μεταδίδει τις δραματικές εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη.

22:45 Ξεκίνησε η συναυλία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ, που ερμηνεύουν το “Άξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη.

Ads

image

22:35 «Δεν καταργείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντίθετα, αλλάζει και εκσυγχρονίζεται» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι  «οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος» διότι υπηρετούν το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων πολιτών.

22:10 Πλήθος κόσμου έχει συρρεύσει στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, όπου σε λίγη ώρα η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής και η χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσουν το «Άξιον Εστί», του Μίκυ Θεοδωράκη και του Οδυσσέα Ελύτη.

21:30 «Η εικόνα της “μαύρης οθόνης” της ΕΡΤ συμβολίζει το τέλος της εποχής της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ Άννα Ασημακοπούλου, για το ζήτημα της ΕΡΤ.

20:25 «Δεν θα πέσει η κυβέρνηση για την ΕΡΤ. Θα βρεθεί κοινή γλώσσα με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», εκτίμησε o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σημειώνοντας ότι η το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ΝΕΡΙΤ θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα.

20:00 Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανοιχτή συνεδρίαση του διασωματειακού συμβουλίου των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

image

18:55 Σε δήλωσή της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές αλλαγές. Αυτή είναι η σαφής εντολή που δόθηκε στην Κυβέρνηση μόλις πριν ένα χρόνο. Αυτή την εντολή εφαρμόζει ο Πρωθυπουργός με την απόφαση για την εξυγίανση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο, ανεξάρτητο, λειτουργικό φορέα ενημέρωσης».

18:50 Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία της απεργιακής εφημερίδας των απεργών δημοσιογράφων, με τον τίτλο «Αδέσμευτη Γνώμη». Σημειώνεται ότι η ιστορική εφημερίδα είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από την ΕΣΗΕΑ το 1975.

image

18:35 «Δεν επιδιώκουμε εκλογές, αλλά συνιστώ σε όποιον τυχόν παίζει με το σενάριο των εκλογών να μην προκαλέσει την αξιοπρέπεια και τα αντανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης», διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη Real News.

17:30 Νέες βολές κατά «της κομματικής συντεχνίας των συνδικαλιστών των δημοσιογράφων», όπως τους χαρακτηρίζει, εξαπολύει η ΝΔ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος, «η φίμωση της ενημέρωσης, στην οποία επιδίδεται συστηματικά η κομματική συντεχνία των συνδικαλιστών των δημοσιογραφικών ενώσεων, δεν θα εμποδίσει τη Νέα Δημοκρατία να εκφράσει τις απόψεις της», ενώ δηλώνεται ότι η ΝΔ  θα ενημερώνει διαρκώς για τις θέσεις του μέσω του Διαδικτύου και των social media. 

17:25 Την υπερψήφιση της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, ζητεί με ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Ν. Βούτσης.

17:20 Βούλτεψη: Ποια είναι η EBU; Επειδή κάνει την Eurovision;

17:00 Χ.Α: Ας τολμήσουν οι “τρεις αρχηγίσκοι” να κάνουν εκλογές. Όπως αναφέρει το νεοναζιστικό κόμμα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης «γνωρίζουν πως η Χρυσή Αυγή θα λάβει ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 15% που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις και θα είναι πλέον πανίσχυρη. Την ίδια ώρα ΝΔ και Σύριζα παραπαίουν, τα δεκανίκια του Σαμαρά (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) είναι με το ένα πόδι εκτός βουλής,  και τα λοιπά αποκόμματα (ΑΝΕΛ, ΚΚΕ) τελούν υπό διάλυση. Ας αφήσουν λοιπόν τα πολλά λόγια και ας δώσουν τον λόγο στον λαό, που είναι έτοιμος να θέσει την ταφόπλακα στο διεφθαρμένο πολιτικό τους σύστημα». «Ο ελληνικός λαός απαιτεί μία πραγματικά εθνική ραδιοτηλεόραση, που μόνο η Χρυσή Αυγή μπορεί να εξασφαλίσει», υποστηρίζεται επίσης.

16:10 Σε δήλωσή του για την ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρει ότι «ο δημόσιος τομέας πάσχει» και «είναι ο βασικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην οικονομική κρίση». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει, «απαιτείται, με βαθιές τομές, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμά του» και «από αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ, η οποία από μόνη της και όχι μόνο με ευθύνη του προσωπικού της, συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός ξεπερασμένου μοντέλου λειτουργίας και διαχείρισης».

15:00 Αδιαλείπτως συνεχίζεται η μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπως αναφέρει και το Euronews. Στη συνεχή ροή ζωντανών εκπομπών καταγράφονται όλες οι εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, που αφορούν τις αντιδράσεις για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

14:50 Τη σύσταση δύο επιτροπών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα απαρτίζονται  από σκηνοθέτες που εργάζονται στην ΕΡΤ και  θα παρακολουθούν και θα παρεμβαίνουν στα δρώμενα, με τη συνδρομή εργατολόγου ανακοίνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Θα συγκαλέσει την προσεχή Τετάρτη Διασωματειακή συνδιάσκεψη των φορέων του οπτικοακουστικού χώρου, «για την ανταλλαγή απόψεων πάνω στα φλέγοντα ζητήματα της Δημόσιας Τηλεόρασης και του νέου φορέα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε αλλαγή και αναμόρφωση της Δημόσιας Τηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοιχτή».

14:45 Η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθηνών εκφράζει «αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων» της ΕΡΤ. Καλεί τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «όχι μόνο να πάρει θέση αλλά να κινητοποιηθεί για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, για την αποτροπή και άλλων κυβερνητικών εκτρόπων, για να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Παράλληλα, καλεί τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους Νόμους και να κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της κυβερνητικής απόφασης που κατέθεσε η ΠΡΟΣΠΕΡΤ».

14:25 Berliner Morgenpost: Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα φέρει πολλά δισ. στην Ελλάδα

14:00 Ανακοίνωση ΚΚΕ: Μοναδική άμεση λύση είναι η κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης που κλείνει την ΕΡΤ-Οι ελιγμοί της κυβέρνησης και των συνεταίρων της δεν αλλάζουν την ουσία της πολιτικής σχετικά με την ΕΡΤ.

13:45 «Αν θέλετε να λέτε τα δικά σας εγώ δεν το δέχομαι. Να είστε σεμνοί και ταπεινοί όταν μου μιλάτε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σε εργαζόμενους της ΕΡΑ στην Τρίπολη. 

12:45 «Δεν επιλεγούμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αντίθετα, εκείνο που επιλέγουμε είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο» τονίζει σε συνέντευξή του στο Associated Press ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

12:40 Η γαλλική εφημερίδα «L’ Humanite» δημοσιεύει έγγραφο της διεύθυνσης της ΕΡΤ προς το υπουργείο Οικονομικών από τα τέλη Μάιου, στο οποίο φαίνεται πως η δημόσια τηλεόραση είχε σημαντικά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

12:15 Δημοσκόπηση της Metron Analysis καταγράφει διαφωνία των πολιτών στο κλείσιμο της ΕΡΤ, με ποσοστό 68%.

11:50 Τη λύπη του για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ αλλά και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να ληφθεί παρόμοια απόφαση για το ΡΙΚ εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Figaro. Είναι «λυπηρό και θλιβερό» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να προσφύγει σε ένα τέτοιο μέτρο, είπε, αποφεύγοντας να προσθέσει περισσότερο για να μην υπεισέλθει στα ζητήματα φιλικής κυβέρνησης, όπως επισήμανε.

11:50 «Έγκλημα εις βάρος της Δημοκρατίας το λουκέτο στην ΕΡΤ» δηλώνει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής«Η απόφαση της κυβέρνησης να κατεβάσει το διακόπτη στη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι έγκλημα εις βάρος της Δημοκρατίας. Είναι πράξη περιορισμού της πνευματικής έκφρασης της χώρας και διασυρμού της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη. Είναι πρωτοφανές γεγονός στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Μάλιστα, με τη συνταγματική εκτροπή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της οποίας η κύρωση στη Βουλή δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία. Η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος όπως αποδεικνύεται τόσο στην περίπτωση της ΕΡΤ όσο και στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας και της Ύδρευσης. Και μάλιστα, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, ενώ η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να είναι μία από τις κόκκινες γραμμές που ορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας των τριών κομμάτων στην Κυβέρνηση. Ως εδώ, λοιπόν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για υπεκφυγές και ανοχή. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», αναφέρεται στη δήλωσή του.

11:45 Την ευθύνη για το κλείσιμο της ΕΡΤ την έχει η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

11:30 Με μουσικές παραστάσεις συνεχίζονται το Σάββατο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ. Στις 18:00 συναυλία θα παραχωρήσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Στις 19:00 θα διεξαχθεί ανοικτός διάλογος με θέμα «η Δημοκρατία στο απόσπασμα». Στις 21:30  η Σύγχρονη Ορχήστρα της ΕΡΤ μαζί με την χορωδία της θα παρουσιάσουν το «Άξιον Εστί» του Μίκυ Θεοδωράκη με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά. Στις 00:00 το συγκρότημα κρουστών θα κάνει συναυλία ενώ θα ακολουθήσουν τα «Κίτρινα Ποδήλατα» και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. 

11:05 Φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται άνδρες τον ΜΑΤ δημοσίευσε ο λογαριασμός της ΕΡΤ στο Facebook. «Απεργοσπαστικές εφημερίδες τυπώνονται με την προστασία των ΜΑΤ. Η φωτογραφία από το τυπογραφείο ΙΡΙΔΑ στο Κορωπί, το οποίο ανήκει στον ΔΟΛ».

image

11:00 Αποφασισμένοι «να αγωνιστούν και για να αποτρέψουν τα όποια σχέδια μελετούν οι κυβερνώντες για ένα μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με ρευστό και πρόσκαιρο εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να εκτονωθούν οι πολιτικές δονήσεις, που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης», δήλωσαν οι δημοσιογράφοι της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Σε ψήψισμά τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΕΣΗΕΑ τονίζουν πως «θα αντισταθούν σε κάθε επιχείρηση ”συναλλαγής” που στοχεύει να ανοίξει η ΕΡΤ, με κυβερνητική σφραγίδα».

Σημειώνεται ότι το διασωματειακό συντονιστικό όργανο των εργαζομένων στον Τύπο αποφάσισε να εκδώσει εφημερίδα, η οποία θα είναι η μόνη μη-απεργοσπαστική.

Η απεργιακή εφημερίδα που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο θα έχει τίτλο «Αδέσμευτη Γνώμη» και θα περιέχει κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων. Στόχος είναι η αντικειμενική ενημέρωση του κοινού για την αυταρχική παρέμβαση στην ΕΡΤ αλλά και για τον στραγγαλισμό της ενημέρωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση κατεβάζοντας τους πομπούς.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα αναμένεται να αποφασίσει το ΣτΕ αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την από 11.6.2013 απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ. Επίσης τη Δευτέρα, το απόγευμα, θα λάβει χώρα η συνάντηση των τριών αρχηγών, στην οποία στηρίζονται οι ελπίδες της κυβέρνησης για εκτόνωση της κρίσης μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα αποτρέψει το  ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Tweets about “#ert”

Tweets about “#OccupyErt”