Ειδική επιχειρησιακή σύμβαση παρουσίασε στο Σύλλογο εργαζομένων του Γηροκομείου Αθηνών το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή του. Η δεύτερη αυτή επιχειρησιακή σύμβαση – μετά της βιομηχανίας γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ – προβλέπει μείωση μισθών, εκ περιτροπής εργασία και διαθεσιμότητες.

Ads

Στην πρόσκληση που απηύθυνε το αστικό μη κερδοσκοπικό – φιλανθρωπικό ίδρυμα με την επωνυμία «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών – Γηροκομείο – Πτωχοκομείο και δημοσιεύει η εφημερίδα «Ημερησία», προς το Σύλλογο των εργαζομένων επικαλείται «τη γενικότερη οικονομική κρίση, αλλά και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το Γηροκομείο» και ζητά τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με αντικείμενο:

Τον καθορισμό νέων μειωμένων βασικών μισθών, σε εφαρμογή του νόμου 3899/2010 της Λ. Κατσέλη που επιτρέπει την απόκλιση, μέσω της υπογραφής ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, των αποδοχών μέχρι τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την εφαρμογή συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης των εργαζομένων (δηλαδή, για λιγότερες ώρες, ημέρες και εβδομάδες το μήνα) όπως ισχύει με τον πρόσφατο νόμο 3846/10.

Ads

Την εφαρμογή προγράμματος για τη θέση μέρους των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με το δ.σ. του Γηροκομείου, η συνολική αυτή διαπραγμάτευση των όρων εργασίας στο ίδρυμα έχει στόχο τη διατήρηση, «όσο καταστεί δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας των εργαζομένων». Για τη διατήρηση των θέσεων ζητείται «η συνεργασία των εργαζομένων, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μονομερούς προσφυγής σε ομαδικές απολύσεις».