Σε πρωτοφανή επιχείρηση συγκέντρωσης τοξικομανών προχώρησε η αστυνομία σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας. Εμπιστευτικό έγγραφο αναδεικνύει ως στόχο την καταγραφή των τοξικοεξαρτημένων. «Δεν καταγράψαμε κανέναν», υποστηρίζει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο κάνει λόγο για απλή παροχή βοήθειας. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Έγγραφο με την ένδειξη εμπιστευτικό, στο οποίο περιγράφεται η επιχείρηση Θέτις, αντικείμενο της οποίας είναι «η περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την καταγραφή τους» αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών. 

image
 
Η επιχείρηση διεξήχθη από την αστυνομία αργά το βράδυ της Τετάρτης με τη συνδρομή του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας).
 
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας οι εξαρτημένοι θα εξαναγκάζονταν να δώσουν τα στοιχεία τους και να υποβληθούν σε εξετάσεις. Κατόπιν θα αφήνονταν ελεύθεροι.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύουν με κοινή τους ανακοίνωση οι φορείς απεξάρτησης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ),
 Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ,
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα ΑΡΓΩ, και
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης, Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ.

Ads

Οι φορείς απεξάρτησης αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ότι «μετά τον Ξένιο Δία, τη διαπόμπευση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και τις επιχειρήσεις- σκούπα,  το περιστατικό αυτό γίνεται ακόμα ένας μελανός κρίκος στο φαύλο κύκλο που βαθαίνει την κοινωνική αδικία και την κοινωνική κρίση. Ενέργειες όπως αυτή, που υιοθετούνται με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο». 
 
Πάντως, ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτης Ευσταθίου, διαψεύδει στο tvxs.gr ότι έγινε καταγραφή προσωπικών στοιχείων ή αναγκαστική εξέταση των τοξικοεξαρτημένων.
 
Όπως είπε, «η αστυνομία έκανε μια ενέργεια για να συγκεντρώσει όλους όσους λέμε homeless (σ.σ. άστεγους) και έχουν προβλήματα στέγασης, σίτισης και άλλα. Εμείς στείλαμε κάποιους γιατρούς και δώσαμε πρώτες βοήθειες σε όσους το επιθυμούσαν. Κάποιοι είχαν κατάγματα, άλλοι προβλήματα στην κοιλιακή χώρα, άλλοι ήταν κρυωμένοι. Ένας αριθμός ήταν τοξικοεξαρτόμενα άτομα».
 
«Όσοι δεν ήθελαν δεν τους βοηθήσαμε. Ούτε καταγράψαμε ούτε εξετάσαμε κανέναν παρά τη θέλησή του. Έχουμε ακούσει απίθανα πράγματα από το πρωί – για αιματοληψίες και άλλα τέτοια. Αυτό που έγινε ήταν ότι η Αστυνομία περισυνέλεξε άπορους, άστεγους, όσους βλέπουμε τα βράδια έξω και τους έφερε σε ένα μέρος και τους παρασχέσαμε πρώτες βοήθειες. Εάν κάποιοι τοξικοεξαρτόμενοι θέλουν να έχουν κάποια περαιτέρω βοήθεια και διασύνδεση με τον ΟΚΑΝΑ θα τους βοηθήσουμε να μπουν σε μια σειρά. Τίποτα παραπάνω δεν έγινε. Εάν δεν ήθελε να εξεταστεί κάποιος, καμία αντίρρηση – είχαμε και δυο ψυχολόγους που του μιλούσαν», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπήρχαν σάντουιτς, νερό, και ζεστή σούπα.
 
«Κάποιοι από αυτούς ζητούσαν ιατρική εξέταση. Κυρίως κοπέλες που είχαν φύγει από το σπίτι τους και άνθρωποι άποροι και ανασφάλιστοι. Αυτούς τους στείλαμε σε νοσοκομείο και το πρωί πήραν εξιτήριο. Μοιράσαμε φάρμακα και αλοιφές για όσους είχαν δερματικές παθήσεις. Οι υπόλοιποι έφαγαν την σούπα τους και φύγανε. Τους γύρισε η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας», περιγράφει ο κ. Ευσταθίου, καταλήγοντας: «Μας ενδιέφερε ο άνθρωπος. Ούτε καταγράψαμε κανέναν ούτε τίποτα τέτοιο. Μας το ζήτησε το Υπουργείο Υγείας και η Αστυνομία».

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επίσης, ανακοινώθηκε ότι «από διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας μεταφέρθηκαν, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα Αττικής, 132 άτομα, τα οποία έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα μεταφέρθηκαν 76 ημεδαποί (54 άντρες και 22 γυναίκες) και 56 αλλοδαποί (44 άντρες και 12 γυναίκες).Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά δράσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών συνδυάζονται με δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα και υγειονομικής περίθαλψης. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της Πρωτεύουσας».