Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η επιχείρηση διάσωσης ενός επιβάτη του πλοίου «Σφενδόνη», του «Στόλου της Ελευθερίας», που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, από σκάφος του Κυπριακού λιμενικού. Στο μεταξύ, προς τη Γάζα κατευθύνονται πέντε πλοία του «Στόλου».

Ads

Ο Ιταλός επιβάτης στη «Σφενδόνη» αντιμετώπισε καρδιακό πρόβλημα όταν το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Λάρνακας, σε διεθνή χωρικά ύδατα. Οι συνεπιβάτες του κάλεσαν ελικόπτερο του Κυπριακού λιμενικού, ώστε να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το σκοινί του διασώστη μπλέχτηκε στα καλώδια των φώτων του πλοίου «Σφενδόνη», με αποτέλεσμα να κοπεί. Τελικά στο σημείο έσπευσε σκάφος του λιμενικού και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι χτες οι Κυπριακές αρχές απαγόρευσαν σε βουλευτές και ακτιβιστές να ενσωματωθούν με το «Στόλο της Ελευθερίας».

Εν τω μεταξύ, δύο πλοία του «Στόλου της Ελευθερίας» δεν θα ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, καθώς υπέστησαν βλάβη στα υδραυλικά συστήματα διεύθυνσης. Οι οργανωτές κάνουν λόγο για «βλάβες κάτω από ύποπτες συνθήκες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.

Ads

Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» σε ανακοίνωσή της, «τα δύο πλοία του Free Gaza Movement (Challenger 1 και 2) αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν, ενώ οι επιβάτες τους έχουν μεταφερθεί στο τούρκικο επιβατηγό πλοίο «Mavi Marmara». Το Challenger II, με καπετάνιο τον Γιώργο Κλώντζα έμπαζε νερά και έπρεπε να βγεί για επισκευή στην στεριά. Η κυπριακή κυβέρνηση όμως δεν το άφηνε, μολονότι ο καπετάνιος είχε ενημερώσει το Λιμενικό ότι ήθελε να βγει χωρίς επιβάτες (τους είχε μετεπιβιβάσει στο τουρκικό επιβατηγό).

Οπως κατήγγειλαν σήμερα το πρωί σε κυπριακά και διεθνή ΜΜΕ ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, ο επιθεωρητής που έστειλε το Λιμενικό της Κύπρου τους είπε να πάνε το σκάφος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο! Ο Γιώργος Κλώντζας αρνήθηκε και χάρη στην επιμονή του το σκάφος βγήκε σε καρνάγιο της Λεμεσού. Αντίθετα, το Challenger I, με καπετάνιο τον Ντένις, βγήκε αναγκαστικά στην Αμμόχωστο, αφού είχε κι αυτό μετεπιβιβάσει τον κόσμο στο «Mavi Marmara».

Το ιρλανδικό “Ρέιτσελ Κόρι” είναι μεν στη Μεσόγειο, αλλά δεν προλαβαίνει να φτάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα. Ετσι, ο Στόλος της Ελευθερίας αποτελείται πλέον από τα 3 τουρκικά και τα 2 ελληνικά σκάφη».

Παράλληλα, το Ισραήλ στέλνει απειλητικά μηνύματα προς «το Στόλο της Ελευθερίας», προειδοποιώντας ότι αν επιχειρήσει να προσεγγίσει τις ακτές του Παλαιστινιακού εδάφους τότε θα τους εμποδίσουν ακόμη και με τη βία.

«Καθ΄ομολογίαν των ίδιων των οργανωτών, δεν πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση, αλλά για μια προκλητική ενέργεια, που στόχο έχει μια αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό για προπαγαδανδιστικούς σκοπούς», ισχυρίστηκε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.

Ο «Στόλος της Ελευθερίας» αναχώρησε το απόγευμα για τη Γάζα. Ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, κατάφεραν να επιβιβαστούν στα πλοία. Η ομάδα επέλεξε να προσεγγίσει τα πλοία με βάρκες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς Έλληνες καπετάνιοι των σκαφών αρνήθηκαν να καταπλεύσουν σε μη ελεγχόμενα από την Κυπριακή Δημοκρατία λιμάνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι κανένας Κύπριος ή Έλληνας δεν βρίσκεται σε αυτή την ομάδα.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε επίσης ότι από τα συνολικά οκτώ πλοία του «Στολίσκου Ελευθερίας», τα πέντε βρίσκονται ήδη κοντά στη Γάζα, ενώ τα τρία παραμένουν σε διεθνή ύδατα, ανοικτά της Κύπρου. Εξήγησε ακόμη ότι ο ίδιος αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αποστολή. Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης αναχώρησε το απόγευμα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη μετά την ανεπιτυχή προσπάθειά του να επιβιβαστεί στο σκάφος «Σφενδόνη» για να μεταβεί στη Γάζα.

Νωρίτερα, η Όντρεϊ Μπόμσι, υπεύθυνη του κινήματος Ελεύθερη Γάζα, δήλωσε πως τα πλοία δεν θα πλησιάσουν την Γάζα πριν από αύριο (Κυριακή) «επειδή δεν θέλουμε να φτάσουμε νύχτα».