Τρία μέτρα προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενόψει της επί τα χείρω αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική του δημόσιου χρέους.

Ads

Ο Γιώργος Προβόπουλος προτείνει επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς, επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων.

Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ εμμένει στη θέση του, χαρακτηρίζοντας επιζήμια την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί με την υιοθέτηση κατάλληλου μίγματος πολιτικής. Μάλιστα ο Γιώργος Προβόπουλος αναφέρεται και στο πολιτικό κόστος, εκτιμώντας ότι «το πολιτικό και οικονομικό κόστος σε περίπτωση χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επιπλέον, εκτιμά ότι η κήρυξη χρεοκοπίας με αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει «άμεσες και σημαντικές αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τα περιουσιακά στοιχεία κάποιων “ξένων” αλλά και για ελληνικές τράπεζες, ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων και Έλληνες ιδιώτες που κατέχουν σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους, όπως και για συνταξιοδοτικά ταμεία εργαζομένων άλλων χωρών και για τράπεζες χωρών της ΕΕ, που επίσης κατέχουν ένα άλλο σημαντικό μέρος».

Ads