Εξηγήσεις για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens ζητά από τους επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας με σχετική επιστολή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, τη Μεγάλη Δευτέρα πρόκειται να κοινοποιηθεί επιστολή του στη Siemens, με την οποία οι επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας θα κληθούν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, μέχρι το τέλος Μαΐου, να παράσχουν εξηγήσεις πάνω στη νομική βάση που δημιούργησε η κυβέρνηση με την επιβολή προστίμων.

«Η γερμανική πλευρά οφείλει να αποζημιώσει την ελληνική, ανεξαρτήτως της ποινικής έκβασης της υπόθεσης. Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι δικές τους εταιρείες είναι πρωταθλητές της διαφθοράς σε όλο τον κόσμο», είπε ο υπουργός. «Αυτά που είπατε στη Βουλή να τα πείτε και στον πρωθυπουργό να τα μεταφέρει στην κ. Μέρκελ, γιατί όταν βγαίνει συνήθως απλώς ακούει», παρενέβη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ο πρωθυπουργός κατά την άσκηση τω καθηκόντων του υπερασπίζεται αυτά που πρέπει και κατά τον τρόπο που πρέπει», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Η Γερμανική Δικαιοσύνη πρωτοστάτησε στη συγκάλυψη των σκανδάλων», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος «Τα δύο μεγάλα κόμματα είστε σιαμαία στη διαφθορά, για αυτό και απαιτείται να γίνουν εκλογές», ανταπάντησε ο Γιώργος Καρατζαφερης και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι ευθύνονται «γιατί δεν έχει πάει κάποιος φυλακή κι ούτε πρόκειται να πάει και με τον καινούργιο νόμο».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε λόγο για διάκριση στην παραπομπή σε προανακριτική μόνο του Άκη Τσοχατζόπουλο,
επιμένοντας ότι αυτό δίνει την εντύπωση συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, που καταθέτει ακριβώς την ίδια πρόταση.

Ads

«Γιατί στην ειδική υποεπιτροπή εξοπλισμών οι υπόλοιποι υπουργοί; Όλοι πρέπει να πάνε στην προανακριτική, γιατί επί ΝΔ πληρώθηκαν 723 εκ. ευρώ, ενώ, όπως προκύπτει από όσα υποστηρίζει η Ferrostaal μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκ. ευρώ. Διαφορετικά πάμε σε μία συγκάλυψη που είναι εξαιρετικά δυσάρεστη», επισήμανε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Ό,τι πληρώθηκε από τους υπουργούς της ΝΔ ήταν όσα δρομολογήθηκαν από σύμβαση της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ καμία αλλαγή δεν επήλθε στην αρχική σύμβαση, ούτε ένα ευρώ δεν καταβλήθηκε επιπλέον», απάντησε παρεμβαίνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Το ίδιο έγινε και με την προμήθεια του C4 I, για το οποίο ζητούνται ευθύνες από τους υπουργούς της ΝΔ, όταν εμείς απλώς πληρώναμε το νοίκι για το ΤΕΤΡΑ», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Συζήτηση υπήρξε και για την άρνηση του προέδρου του Αρείου Πάγου να παρευρεθεί στην επιτροπή θεσμών. Ο Χάρης Καστανίδης διέψευσε οποιαδήποτε αντιπαλότητα τόνισε ότι «κάποιοι από τους ανωτάτους δικαστικούς δεν έχουν κατανοήσει ότι κατά το Σύνταγμα πρώτη εξουσία είναι η νομοθετική και υποχρεούνται να προσέρχονται όταν τους καλεί».