Επιστολές με αποδέκτη τον πρόεδρο της Intracom Σ. Κόκκαλη, στις οποίες ζητούνται «δεδουλευμένα» 550.000 ευρώ, βρίσκονται στο αρχείο του κατηγορούμενου για την υπόθεση Siemens Παντελή Καρακώστα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αριστέας Μπουγάτσου, το περιεχόμενο αυτών των επιστολών είναι αποκαλυπτικό, σε βαθμό τέτοιο που λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την κατάθεση του Σ. Κόκκαλη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του σκανδάλου δωροδοκιών της Siemens να εγείρεται και ζήτημα Intracom.

O Παντελής Καρακώστας, ο οποίος έχει παραδεχτεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens ότι διακινούσε χρήμα της γερμανικής εταιρείας έναντι αμοιβής, με τις επιστολές του προς την ηγεσία της Intracom, που έχει αποστείλει από τον Μάιο του 2004 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2005, ζητάει να πληρωθεί για τον παρασκηνιακό ρόλο που υποστηρίζει ότι διαδραμάτισε, προκειμένου να χειραγωγηθούν οι κοστολογικοί έλεγχοι που έκανε ο ΟΤΕ στις εκτελεστές προγραμματικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις επιστολές αυτές προς την Intracom, που ήδη βρίσκονται στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Π. Καρακώστας ζητά «δεδουλευμένα» 550.000 ευρώ, γιατί ωφελήθηκαν, όπως γράφει, από το ρόλο που του ανέθεσαν και γιατί ξόδεψε χρήματα για να οργανώσει ομάδα συνεργατών, η οποία χειραγώγησε τους κοστολογικούς ελέγχους του ΟΤΕ.

Ads

Ο Καρακώστας υποστηρίζει ότι καταστράφηκε, γιατί δανείστηκε για να γίνει η δουλειά τους στον ΟΤΕ και έχει λάβει από αυτούς μόνο 70.000 ευρώ, γράφει, ενώ του χρωστούν χρήματα από τον κοστολογικό έλεγχο που έγινε από το 1999! Αντίθετα, αναφέρει, η Siemens τον πλήρωσε στο ακέραιο για τη δουλειά με τους συμβούλους, κατονομάζοντας τον Πρόδρομο Μαυρίδη, τότε γενικό διευθυντή της εταιρείας που είχε διαδεχθεί τον φίλο του Ηλία Γεωργίου.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Π. Καρακώστας με τις επιστολές αυτές εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που λειτούργησε για να ωφεληθούν και η Siemens και η Intracom από τους κατ’ επίφασιν κοστολογικούς ελέγχους, οι οποίοι δεν τις υποχρέωσαν να πριονίσουν τιμές αλλά κέρδη, παρά το ότι οι τιμές για την ψηφιακή τεχνολογία της δεκαετίας του 1980 διεθνώς έβαιναν μειούμενες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την κατάθεσή του την περασμένη Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή, ο Σ. Κόκκαλης απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι «Ο Καρακώστας, απ’ ό,τι ξέρω, ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην αγορά, αλλά εγώ προσωπικά δεν είχα καμία σχέση μαζί του».