Κατά 25 δις ευρώ αυξάνονται τα κονδύλια για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που χορηγούν οι Τράπεζες, σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Την τροπολογία του συνόδευσε με αισιόδοξες εκτιμήσεις. Όπως τόνισε σε ομιλία του σήμερα στη Βουλή «ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους». Ξεκαθάρισε, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο ούτε νέα, πρόσθετα μέτρα στην οικονομία, ενώ σχετικά με την αναμενόμενη συρρίκνωση της οικονομίας το 2010 διευκρίνισε ότι θα είναι χαμηλότερη από 4%.

«Η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση, αλλά σε μια ύφεση πιο ρηχή απ’ αυτή που αρχικά αναμενόταν. Συνολικά ο χρόνος θα κλείσει με καλύτερη επίδοση από αυτή που προβλέπεται στο πρόγραμμα, τη συρρίκνωση κατά 4%».

Επιπλέον αρνήθηκε την ύπαρξη νέου μνημονίου. «Δεν υπάρχει μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα κείμενο μνημονίου το οποίο θα επικαιροποιείται, όπως γίνεται με την εξειδίκευση για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ».

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην υπαγωγή προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που εξετάζει το υπουργείο. «Επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%. Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία».

«Παραμένουμε στη θέση μας. Θέλουμε έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η ρευστότητα αυτή θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο, την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε και θα πάνε στην πραγματική οικονομία, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στο μεταξύ, η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού εξετάστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της οποίας «διαπιστώθηκε ότι η αύξησή τους τον Αύγουστο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με τους στόχους που προβλέπει ο προϋπολογισμός».

Σύσκεψη Προβόπουλου – τραπεζιτών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες

Με κύριο θέμα τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τις τράπεζες πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής των πέντε μεγάλων τραπεζών.

Από πλευράς της Εθνικής Τράπεζας συμμετείχαν οι κ.κ. Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης, από την Alpha Bank ο κ. Δ. Μαντζούνης, από την Eurobank οι κ.κ. Ν. Νανόπουλος και Ευ. Χριστοδούλου από την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Μ. Σάλλας και από την Αγροτική ο κ. Θ. Πανταλάκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναφέρθηκε ότι οι πρόσθετες εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες θα διανεμηθούν υπό προϋποθέσεις και με τον όρο ότι θα διατεθούν για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες συμφώνησαν να υποβάλουν συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα παρέχουν περισσότερα δάνεια στην αγορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ακούστηκαν στη συνάντηση, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας βαίνει προς καλύτερη πορεία. Οι τραπεζίτες συμφώνησαν παράλληλα να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος σε παρουσιάσεις της ελληνικής οικονομίας και προβολής του έργου που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας σε ξένους επενδυτές.

Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, την οποία αναλαμβάνει η Τράπεζα της Ελλάδος από 1η Δεκεμβρίου και η οποία παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.


Αντιδράσεις για τη στήριξη των τραπεζών

Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, με αρκετά σαρκαστικές ωστόσο τις βολές του εκπροσώπου της Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο ρόλος της στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες».

«Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και το λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

«Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» διευκρίνισε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

Η κα Κατσέλη παρέπεμψε σε μελλοντική σχετική συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας τη διαμαρτυρία του γραμματέας του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. «Εδώ οι Τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια – κι εσείς μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο».