Υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, τάχθηκε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), διαμέσου του προέδρου του, Πoλ Νίρουπ Ράσμουσεν και της πρώτης γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας, Μαρτίν Ομπρί. Οι τελευταίοι, μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών Μάσσιμο ντ’ Αλέμα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των ηγετών του ΕΣΚ. «Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» είναι ο τίτλος της διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η οποία υιοθετήθηκε κατά την σημερινή σύνοδο των ηγετών του στην Αθήνα.

Ads

Η κρίση δεν οφείλεται στους λαούς, αλλά στις συντηρητικές κυβερνήσεις, φέρεται να δήλωσε ο Ράσμουσεν, ο οποίος επέκρινε τις συντηρητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τον παράγοντα του φόβου και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Λιβύη και την Τυνησία. Η Μαρτίν Ομπρί ανέφερε από την πλευρά της, ότι το ΕΣΚ απoφάσισε την διεξαγωγή πανευρωπαϊκής καμπάνιας για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Τα «πυρά» τους κατά της πρότασης Μέρκελ-Σαρκοζί για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» έστρεψαν οι ομιλητές, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξαν ότι οι πολίτες έχουν λόγο και μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ένωσης στηρίζοντας τα σοσιαλιστικά κόμματα στις εθνικές εκλογές.

Ο Μάσιμο ντ’ Αλέμα εκτίμησε ότι οι συντηρητικοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο γιατί καταλαβαίνουν ότι χάνουν και έφερε ως παράδειγμα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που, όπως είπε, προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές. Παράλληλα, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική και να μην επικεντρώνεται μόνο στην οικονομική σταθερότητα, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης έπρεπε να ήταν πιο ισχυρή και να είχε επιτευχθεί νωρίτερα.
Ερωτηθείς ο Πoλ Νίρουπ Ράσμουσεν για την Αλβανία, ανέφερε ότι το ΕΣΚ ενημερώθηκε για τις «ανησυχητικές εξελίξεις» από τον δήμαρχο Τιράνων και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Έντι Ράμα και παρέπεμψε στον κ. Ντ’ Αλέμα ο οποίος είπε ότι το ΕΣΚ στηρίζει τον Έντι Ράμα συμμεριζόμενο τις ανησυχίες του, προσθέτοντας ότι το ΕΣΚ ελπίζει στην διεξαγωγή δίκαιων εκλογών. Ο κ. Ντ’ Αλέμα είπε επίσης ότι πρέπει να αναμιχθούν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς η χώρα είναι υποψήφια προς ένταξη μέλος της ΕΕ.

Ads

Η διακήρυξη του ΕΣΚ…

«Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» είναι ο τίτλος της διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η οποία υιοθετήθηκε κατά την σημερινή σύνοδο των ηγετών του στην Αθήνα.

«Η εναλλακτική πρόταση μας σε μια Συντηρητική Ευρώπη: στρατηγική για την απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο», αναφέρει ο υπότιτλος της διακήρυξης. Στο κείμενο τονίζεται η κρισιμότητα της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και ασκείται κριτική στους «Ευρωπαίους Συντηρητικούς, οι οποίοι θυσιάζουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές -της αλληλεγγύης και της κοινής μοίρας- θέτοντας κράτη και πολίτες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους».

Επιπλέον, το ΕΣΚ επικρίνει τους Συντηρητικούς για τις προτάσεις τους που θεμελιώνονται στην επιθυμία τους να θεσμοθετήσουν την λιτότητα και να κατεδαφίσουν τα κοινωνικά μοντέλα και τα ασφαλιστικά συστήματα. «Παρά τις ενδείξεις των τελευταίων 30 μηνών, ο σκοπός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος: Οι απλοί άνθρωποι να πληρώσουν για την αποτυχία των αγορών. Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» αναφέρει η διακήρυξη.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, το ΕΣΚ έχει ξεκάθαρη, κοινωνικά υπεύθυνη και οικονομικά αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. «Είμαστε το κόμμα που αντιλαμβάνεται πως για την κρίση δεν ευθύνονται ούτε οι πολίτες, ούτε το κοινωνικό κράτος, αλλά οι άπληστες, ανεύθυνες πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων σε ορισμένα κράτη μέλη στο πρόσφατο παρελθόν και οι ανεξέλεγκτες αγορές», αναφέρουν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές.

Η πρόταση του ΕΣΚ στηρίζεται σε πέντε άξονες. Πρώτος άξονας είναι αυτός της ανάπτυξης, με το ΕΣΚ να παρουσιάζει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα γίνει ανταγωνιστικότερη με την μείωση μισθών και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής. «Η οικονομία χρειάζεται μια πραγματική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, στρατηγική για συνδυασμένες επενδύσεις και κανόνες για μια οικονομία εξυπνότερη, πιο πράσινη και συμμετοχική».

Δεύτερος άξονας είναι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής προόδου, με το ΕΣΚ να επισημαίνει την ανάγκη για σύναψη ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προόδου που θα δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και θα καταπολεμά τις ανισότητες. Κεντρικό σημείο αυτού του Συμφώνου θα είναι η εξασφάλιση της ισότητας των φύλων, τονίζει το ΕΣΚ, ενώ σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν σε καλύτερη εκπαίδευση, σε καινοτομία και σε τομείς που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όπως οι πράσινες τεχνολογίες και η υγεία.

Ο τρίτος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ αφορά τη δίκαιη ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζεται πως με στρατηγικές επενδύσεις είναι δυνατόν να εξέλθουν οι χώρες από την κρίση απασχόλησης και να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας και νέα οικονομικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ο φόρος άνθρακα.

Ο τέταρτος άξονας της πρότασης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αφορά στη διαχείριση του χρέους της Ευρωζώνης και τη βελτίωση του οικονομικού πυλώνα της Ευρώπης με δίκαιο τρόπο. Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες θέσεις εργασίας είναι μέρος της απάντησης σε αυτό το πρόβλημα, ενώ σημειώνεται πως θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες δράσεις για τη συγκεκριμένη κατάσταση στην ευρωζώνη, καθώς «η έλλειψη ενός επαρκώς ανεπτυγμένου οικονομικού πυλώνα έχει επιτρέψει την δράση κερδοσκόπων». Επιπλέον, τονίζεται η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός πραγματικά αποτελεσματικού μηχανισμού οικονομικής διάσωσης για την Ευρωζώνη.

Πέμπτος και τελευταίος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ σχετίζεται με την οικονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Στην κείμενο τονίζεται ότι η ΕΕ είναι μια «φανταστική» ευκαιρία για τους πολίτες της και τα κράτη-μέλη της, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτείται η αλλαγή των κανόνων διακυβέρνησης της Ένωσης και πριν απ’ όλα της οικονομικής διακυβέρνησης. Το ΕΣΚ εκτιμά πως η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ δεν πρέπει να παγιδεύσει την Ένωση σε ένα καθοδικό μονόδρομο, καθώς απαιτούνται έξυπνοι οικονομικοί κανόνες που αφήνουν χώρο και για επενδύσεις και για αναδιανεμητικες
πολιτικές.

Διαβάστε επίσης: Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο: «Οι αλλαγές που κάνουμε στην Ελλάδα έχουν τα όρια τους»