Την πεποίθηση ότι πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του ελληνικού δανείου εξέφρασε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος, ωστόσο, επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει και άλλα μέτρα εάν δεν πιάσει τους στόχους της». Διαβάστε εδώ για τις αξιώσεις της τρόικας.

Ads

Ο ίδιος επανέλαβε ότι δεν κινδυνεύει το εγχείρημα του ευρώ, μιλώντας για «κρίση χρέους σε κάποιες από τις χώρες της ευρωζώνης». Στο επίκεντρο της σύσκεψης ανάμεσα στους δύο αξιωματούχους βρέθηκε το προωθούμενο -από τη Γερμανία και τη Γαλλία- Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. «Η κρίση χρέους αποτελεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις μέσα στο Μάρτιο. Επιπλέον, επανέλαβε την εκτίμηση ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο.

Από τη μεριά του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνολική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.

Ο κ. Γιούνκερ είχε συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με αντικείμενο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup (13 Μαρτίου).

Ads

Συμφωνεί με το Γιούνκερ ο Σαμαράς

«Συμφωνούμε με τον κ. Γιούνκερ στην έκδοση του ευρωομολόγου. Συμφωνούμε στην ανάγκη της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. Συμπίπτουμε με τον κ. Γιούνκερ στην ανάγκη της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε, με τρόπο υγιή και βιώσιμο, να εξυπηρετήσουμε το Ελληνικό δημόσιο χρέος» δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο Αντώνης Σαμαράς.

«Ακραίο νεοφιλελευθερισμό» καταλογίζει η αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής του Eurogroup, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε:

«Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και στοχεύει στην εγκαθίδρυση μιας οικονομικής νεοφιλελεύθερης δικτατορίας, φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με την πολιτική του μνημονίου που υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Την πιο δεξιά και ταξική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών. Όσον αφορά στην επιμήκυνση των ελληνικών δανείων και τη συνολικότερη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, η τυχόν υιοθέτηση των γαλλογερμανικών προτάσεων την εντάσσει σε ένα ακραία αντικοινωνικό σχέδιο σε βάρος των λαών της Ευρώπης».

Νέα συνάντηση τρόικας – Παπακωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση με την τρόικα είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα, με πληροφορίες, ως το Μάιο θα έχουν ψηφιστεί τα επιπλέον μέτρα των 12,8 δις ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο ενώ υπουργείο και τρόικα εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφορούν στην περίοδο 2012-2015 και όχι 2012-2014. Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει σχετικά το υπουργικό συμβούλιο, αύριο.

Πάντως η τρόικα ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις σε όσους φορείς δεν δίνουν στοιχεία για τις δαπάνες και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνουν ότι «δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, όπως και δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ» ενώ αναφορικά με τα μέτρα της περιόδου 2012 -2015 τονίζεται ότι θα προηγηθεί διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και θα αφορούν κυρίως την περικοπή δαπανών και την ανάπτυξη. Επιπλέον το υπουργείο εκτιμά ότι η εκταμίευση της δ’ δόσης του δανείου είναι δεδομένη.