Επιμένουν στην αντίθεσή τους απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, μελετώντας ως αντίδραση ακόμη και άρνηση καταβολής προστίμου, άρνηση καταβολής ΦΠΑ, αλλά και συμβολικό κλείσιμο των μαγαζιών. Το Συντονιστικό των Επαγγελματιών Καφέ-Μπαρ-Εστιατορίων δεν αιτείται να αποσυρθεί ο νόμος, αλλά να επιτραπεί η δημιουργία ξεχωριστών μαγαζιών για καπνίζοντες και μη.

Ads

«Καπνίζουμε ελεύθερα. Άλλωστε δεν είναι δημόσιος χώρος. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να έρθεις. Το 99% όσων έρχονται εδώ είναι καπνιστές. Δεν λέμε όχι στον νόμο, λέμε όχι στην απαγόρευση. Δεν είμαστε υπέρ του καπνίσματος, απλά ζητάμε να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Να μπορώ να κάνω το μαγαζί μου ό,τι θέλω και ας με τιμωρήσει το 58% των μη καπνιζόντων, το οποίο δεν θα έρχεται» υπογραμμίζει, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία, ο ιδιοκτήτης Σπύρος Κογιάννης.

Την ίδια στιγμή, ο Άκης Δημητρακόπουλος, ιδιοκτήτης μπαρ, υπογραμμίζει πως «ήδη έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Αρκετοί θα κλείσουν αυτόν τον χειμώνα. Η τιμή μιας φιάλης έχει ανεβεί 20% από πέρσι. Ο ΦΠΑ έχει φτάσει στο 23%. Με μειωμένη την αγοραστική δύναμη του κόσμου δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Μειώνουμε τα κέρδη, αλλά δεν μειώνονται τα έξοδα. Το 90% των πελατών μου είναι καπνιστές. Τα μαγαζιά θα είναι μέσα άδεια και έξω γεμάτα. Μετά θα μας γράφουν για ηχορύπανση; Και το σημαντικότερο: Κάθε φορά που μια παρέα θα βγαίνει έξω για να καπνίσει θα την κυνηγάω μην τυχόν και φύγει χωρίς να πληρώσει;».

«Μόνο εκεί όπου είναι υποχρεωτική η συνάθροιση πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα. Ο νόμος δεν γίνεται να εφαρμοστεί γιατί είναι κοινωνικά άδικος. Εχουμε την έρευνα της MRB που λέει ότι ένας στους τρεις καπνιστές δεν θα βγει αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα», φέρνοντας παράδειγμα συγκεκριμένο υποκατάστημα αλυσίδας, που στην πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου έχει πτώση τζίρου 70%. «Αν θέλουν, ας έρθουν να μας πάρουν τις άδειες και να μας πάρουν και τους εργαζόμενους και να τους προσθέσουν στις ήδη μεγάλες λίστες ανέργων» τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καφετέριας.

Ads

«Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύουν τη χρήση ενός νόμιμου προϊόντος σε μια ιδιωτική επιχείρηση; Κόβουν τη μουσική στα μπαρ μετά από κάποια ώρα, τώρα κόβουν το τσιγάρο. Τι είναι δηλαδή οι Ελληνες, αλκοολικοί, να πηγαίνουν σε έναν χώρο μόνο για να πίνουν; Αντί να μας στηρίξουν μας αποθαρρύνουν» αναρωτιέται ο Μιχάλης Ανδριωτάκης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ.

Το Συντονιστικό των Επαγγελματιών, το οποίο σημειώνει πως ήδη υπάρχουν αντίστοιχα συντονιστικά ιδιοκτητών του κλάδου που αναζητούν κοινούς τρόπους δράσης, τονίζει ότι σε άλλες χώρες όπως οι Ισπανία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία και Γαλλία ανεστάλη η εφαρμογή του νόμου, όπου είναι ανενεργός.

Την Τετάρτη 15/09, στις 12:30, το Συντονιστικό έχει προγραμματίσει ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα εστίασης και αναψυχής. Η εκδήλωση θα συνδεθεί διαδικτυακά με παράλληλες συγκεντρώσεις σε Πάτρα Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ρόδο.