Στη 16η ημέρα απεργίας πείνας τους βρίσκονται ήδη οι μετανάστες, που στεγάζονται πλέον στο Μέγαρο Υπατία, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και παρότι στο τέλος της εβδομάδας λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου για αποχώρησή τους. Απαντώντας στους «λεονταρισμούς» Ραγκούση και κυβέρνησης ότι «κανένας παράνομος μετανάστης δεν θα νομιμοποιηθεί», διοργανώνουν το απόγευμα της Τετάρτης συναυλία αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών.

Ads

Έπειτα από 16 ημέρες απεργίας πείνας, μεγάλο ποσοστό των μεταναστών έχει ήδη χάσει σημαντικό τμήμα του βάρους του. Μετά τη λήξη συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, ένας απεργός έχασε τις αισθήσεις του. Τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται όλο και συχνότερα μεταξύ τους. Το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου παραμένει κλειστό στους μετανάστες, με εξαίρεση δύο αίθουσες που τους έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιοκτήτη. Οι 104 από αυτούς διαμένουν σε σκηνές στην αυλή του μεγάρου.

Παρόλα αυτά, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη, οι απεργοί πείνας τόνισαν πως παραμένουν στο μέγαρο Υπατία και θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους. Υπογράμμισαν ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ακούσουν για μετεγκατάσταση. Ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει σε επαφή μαζί τους και με κανέναν άλλον εκπρόσωπο ή διαμεσολαβητή και να σκύψουν στο πρόβλημά τους. Επανέλαβαν ότι θα φύγουν από το κτίριο όπου στεγάζονται «ή νικητές ή πεθαμένοι». Ανακοίνωσαν, τέλος, ότι από το πρωί της Τετάρτης κόβουν και το τσάι. Την προηγούμενη εβδομάδα έκοψαν και το χυμό, συνεπώς συνεχίζουν πλέον την κινητοποίησή τους μόνο με ζάχαρη και νερό.

Εκτός από τους ίδιους τους απεργούς, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και μεταναστευτικές κοινότητες της Ελλάδας: οι Ένωση Φιλιππινέζων Εργατών, Ομοσπονδία Αλβανών Μεταναστών, CIW (Ένωση Διεθνών Μεταναστών), Σύλλογος Αιγύπτιων Μεταναστών, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Πολιτιστικό Στέκι Αλβανών και Σύλλογος Μαροκινών Ελλάδος. Από όλες τονίστηκε πως στέκονται στο πλευρό των απεργών πείνας, διαμαρτύρονται για την προσπάθεια των ΜΜΕ και της κυβέρνησης να διαχωρίσει και να διαιρέσει τους μετανάστες σε νόμιμους και μη, «δηλαδή σε καλούς και κακούς», δήλωσαν ως νόμιμοι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα ότι στέκονται αλληλέγγυοι στους απεργούς πείνας, πως κι εκείνοι βρέθηκαν παλιότερα στη θέση τους στην αρχή, ότι είναι αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμά τους να διεκδικήσουν τη νομιμοποίησή τους.

Ads

Σχολιάζοντας την επιμονή της κυβέρνησης να διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών», ο κ. Μάρκος Χατζσάββας, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης δήλωσε στο txvs.gr, «Καλούμε τον κ. Ραγκούση και την κυβέρνηση να σταματήσει τις δηλώσεις δια του Τύπου, να έρθει σε επαφή με τους ίδιους τους απεργούς και να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όσο είναι ακόμα καιρός και πριν θρηνήσουμε θύματα. Οι απεργοί πείνας είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους – και τα λένε δικαιώματα γιατί αυτή η απεργία πείνας αφορά ανθρώπους που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ο πιο πρόσφατος από αυτούς ήρθε στη χώρα το 1997. Το καθεστώς ομηρίας τους είναι απαράδεκτο. Έχουν δίκιο. Οι λεονταρισμοί του τύπου δεν θα γίνει το ένα και δεν θα γίνει το άλλο, δεν αρμόζουν απέναντι σε ένα τέτοιο γεγονός».

Παπουτσής: Να λύσουν την απεργία και «να πάνε στα σπίτια τους»

Nα λύσουν την απεργία τους και «να πάνε στα σπίτια τους» κάλεσε τους 237 μετανάστες απεργούς πείνας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας πως «το αίτημα της μαζικής, γενικής νομιμοποίησης, δεν υφίσταται, δεν ακούγεται και δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο υπουργός προχώρησε ακόμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας για ακόμα μία φορά το μεταναστευτικό «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας».

Επανέλαβε για άλλη μια φορά πως θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και επικουρική προστασία, με βάση το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Παπουτσής, όσοι δικαιούνται άσυλο θα τους χορηγηθεί. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να επαναπατριστούν, είτε οικειοθελώς, είτε με απέλαση, πράγμα που σημείωσε ότι είναι δύσκολο, «καθώς οι πρεσβείες ορισμένων χωρών όπως το Μαρόκο, είναι απρόθυμες να συνεργαστούν – και καταβάλλουμε και μέσω της ΕΕ κάθε είδους διπλωματική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Α. Γεωργιάδη, γιατί δεν συνελήφθησαν οι καταληψίες της Νομικής μετά την αποχώρησή τους, ο κ. Παπουτσής σημείωσε: «δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ακραία εφαρμογή του νόμου σε μια περίπτωση που μπάζει από δέκα μεριές: Οι άνθρωποι οδηγήθηκαν εκεί από επίσημο Φόρουμ που λειτουργεί ως μη κυβερνητική οργάνωση, χρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος». Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και ευχαρίστησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδωρή Δρίτσα για την ομαλή λήξη της κατάληψης της Νομικής.

Αναφερόμενος στις συνθήκες στον Αγιο Παντελεήμονα, επισήμανε ότι «προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με ”Χρυσή Αυγή”, εκπροσώπους συλλόγων και καταλήψεων στην περιοχή, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά βίας. Δεν βρίσκουμε και ευήκοα ώτα». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον φράχτη του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι με θερμικές κάμερες που θα αποδεικνύουν ότι οι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία, η τελευταία θα υποχρεώνεται να υλοποιήσει τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει.

Την κράτηση των παράνομων μεταναστών μέχρι την απέλαση πρότεινε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του ΚΚΕ επέκρινε τη Συνθήκη «Δουβλίνο-2», ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο αριθμός των αλλοδαπών δεν ξεπερνά τις 930.000. «Η επάνοδος στη νομιμότητα τώρα, όσων περισσοτέρων αλλοδαπών βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε μπήκαν το 1995, είτε το 2009, πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτικής μας σήμερα» κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Συμπαράσταση στους απεργούς

Το απόγευμα της Τετάρτης στις 18:00 έχει προγραμματιστεί συναυλία αλληλεγγύης στους 300 περίπου μετανάστες απεργούς πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έξω από το Μουσείο επί της Πατησίων. Συνολικά 15 καλλιτέχνες προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν. «Καλούμε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή του στη συναυλία να στείλει ένα μήνυμα και στους απεργούς ότι είναι δίπλα τους, αλλά και στην κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων τους», τόνισε ο κ. Χατζησάββας.

Συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης στους μετανάστες απεργούς πείνας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης». Μέλη της Πρωτοβουλίας, αλλά και άλλων Κινήσεων, συγκεντρώθηκαν στις 19:30 στην πλατεία Επταλόφου Αμπελοκήπων και στη συνέχεια, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έκαναν πορεία μέσω των οδών Ελ. Βενιζέλου, Ελευθερίας, Φιλιππουπόλεως και Μ. Αλεξάνδρου, η οποία κατέληξε στο σημείο εκκίνησης. Την Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, προγραμματίζουν συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο «πανευρωπαϊκής-πανελλαδικής μέρας δράσεων αλληλεγγύης» στους μετανάστες απεργούς πείνας.

Παρέμβαση πρωθυπουργού για τα πλωτά κέντρα κράτησης ζητά ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου να διακοπεί και να ματαιωθεί «κάθε ενέργεια για την μίσθωση πλωτής φυλακής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», ζητάει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, εκφράζει την αντίθεσή του στην εγκατάσταση πλωτού κέντρου κράτησης μεταναστών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και προειδοποιεί πως οι πολίτες της περιοχής θα αντιδράσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δείτε επίσης: Ανακάλεσαν προσκλήσεις Αφγανών προσφύγων για τις επιτροπές ασύλου