Μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του 13ου και 14ου μισθού πιθανόν με ενσωμάτωσή τους στις κεντρικές αποδοχές, καθώς και επιδοματικές ενισχύσεις σε εργαζόμενους με πολύ μικρά εισοδήματα προωθούνται μέσα από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα εκ νέου (ύστερα από τρίμηνη διακοπή λόγω των εξελίξεων στην οικονομία), ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) με αντικείμενο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίαςς. Στις 14 Ιουνίου ακολουθεί η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Ads

Για «βαριά σκιά» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μίλησε μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης στα γραφεία του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα -ανάμεσα σε άλλα επιβάλλει 3ετές «πάγωμα» μισθών. Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι εκδηλώθηκε η βούληση από τους εργοδοτικούς φορείς να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ζήτησε τη διαφύλαξη των υφιστάμενων αποδοχών αλλά και την προστασία του του 13ου και 14ου μισθού. Επ’ αυτού, συζητείται έντονα η ενσωμάτωσή τους στις κεντρικές αποδοχές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Επαγγελματίες Βιοτέχνες Έμποροι), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να μίλησει κανείς» για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα από τη Συλλογική Σύμβαση και παρέπεμψε στις κλαδικές διαπραγματεύσεις ανάλογα με τα δεδομένα που επικρατούν σε κάθε κλάδο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εργοδοτικοί φορείς δεν ενδιαφέρονται για την οποιαδήποτε αύξηση του ορίου απολύσεων από μία επιχείρηση.

Την πεποίθηση ότι ο ΣΕΒ «έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούληση να μην περικοπούν οι μισθοί» επανέλαβε ο πρόεδρος των Βιομηχάνων, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Τη σημασία τήρησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, «σήμερα όσο ποτέ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), Βασίλης Κορκίδης.

Ads

«Εφόσον υλοποιηθεί το Μνημόνιο, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»

Απέκλεισε ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή. Η χώρα έφτασε κοντά στη στάση πληρωμών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο «ευτυχώς στήθηκε ο μηχανισμός στήριξης στην ώρα του» και έτσι δεν υπάρχει ζήτημα χρεοκοπίας.

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι εφόσον υλοποιηθούν όσα περιγράφονται στο μνημόνιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Για το ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η τρόικα ζήτησε την κατάργησή τους, η κυβέρνηση, όμως, όπως είπε, κατάφερε τη διάσωσή τους. Σημείωσε, ωστόσο, πως είναι προφανές ότι θα υπάρξει μια συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια, καθώς η χώρα είναι σε ύφεση.

Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο των δαπανών και αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί εν μέσω ύφεσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο στόχος δεν είναι μόνο στόχος εσόδων αλλά και δαπανών. Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη αναδιάρθρωσης των φορολογικών υπηρεσιών, προαναγγέλοντας τη μείωση των ΔΟΥ τους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση του ΟΣΕ γνωστοποιώντας ότι ένα μέρος του Οργανισμού θα φύγει από το Δημόσιο, ενώ θα καταργηθούν και δρομολόγια.

Στο μεταξύ, πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ, αντιδρώντας στα εργασιακά αλλά και στην αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον του διεθνή στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.Στις 6:30 το απόγευμα εργαζόμενοι από Αθήνα και Πειραιά θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ θα γίνουν και σε άλλες 56 ελληνικές πόλεις.

Απεργία για την Πέμπτη 03/06 κήρυξε και η ΠΟΕΣΥ, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:
Η κρίση «χτυπάει» του μισθούς, όχι όμως και τους εξοπλισμούς
Συμφωνούν οι εργοδοτικές οργανώσεις σε διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον επώδυνα μέτρα»