«Ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε άλλη επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απολύσεων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπως ανέφερε χτες η νέα διοίκηση των ναυπηγείων.

Ads

«Στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ισχύουν, χωρίς καμία παρέκκλιση, οι κανόνες της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας», πρόσθεσε.

«Είναι, αν μη τι άλλο, παράδοξο, την ημέρα που εγκαθίσταται μία νέα διοίκηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ημέρα που –επιτέλους- οι εργαζόμενοι μετά από καθυστέρηση μηνών, πληρώνονται και ο Σκαραμαγκάς αποκτά μία νέα προοπτική, να τίθενται, για πολλοστή φορά, ζητήματα τα οποία απαντώνται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στο ν.3885/2010», υποστήριξε στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ωστόσο μέχρι σήμερα μιλούσε για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι χτες ο Ισκαντάρ Σάφα, πρόεδρος της Privinvest, της νέα ιδιοκτήτριας των ναυπηγείων, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα.

Ads

«Με απαράδεκτη τροπολογία στη Βουλή τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέληξαν από την Abu Dhabi Mar στα χέρια μιας «συνδεδεμένης», αγνώστου συνθέσεως, Λιβανέζικης Εταιρείας του κ. Ι. Σάφα, ενώ επεβλήθη, ταυτόχρονα, μια ιδιόμορφη φορολογική παραγραφή στη Γερμανική διαχείριση των Ναυπηγείων όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το πιο τραγικό είναι ότι η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον κ. Σάφα πραγματοποιήθηκε με περαιτέρω συρρίκνωσή τους και κλείσιμο του εμπορικού τους τμήματος και χωρίς καμία μέριμνα -παρότι τα Ναυπηγεία θα λειτουργούν με κρατικές παραγγελίες- για τη διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων (δεν υπάρχει ούτε καν μια στοιχειώδης ρήτρα απασχόλησης), ενώ οι εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού μένουν στο δρόμο, απλήρωτοι από την 1η Μαϊου 2009!», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και καταλήγει σημειώνοντας : «Σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται να αναληφθεί άμεσα μια μεγάλη δημόσια αναπτυξιακή και παραγωγική πρωτοβουλία για ένα ενιαίο δημόσιο ναυπηγικό φορέα».

«Τελικά η πολυαναμενόμενη έλευση των νέων «επενδυτών» της PRIN INVEST αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ακόμη ψέμα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είναι το σχόλιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Αποδείχθηκε ότι όλα τα μεγάλα λόγια του Γ. Παπανδρέου πριν μόλις λίγες βδομάδες, για τις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται από την Κίνα και τους Άραβες επενδυτές, ήταν τελικά μια ακόμη προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζόμενων. Απλά μετά τους “γερμανούς φίλους” της Tyssen Krupp, τώρα θα έχουν ένα μερίδιο από το φαγοπότι σε βάρος των εργαζόμενων και οι “άραβες φίλοι” της Prin Invest», προσθέτει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Μοναδική λύση είναι η εθνικοποίηση του Ναυπηγείου με εργατικό έλεγχο για να κρατήσουμε τις δουλειές και το μέλλον μας στα δικά μας χέρια. Οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά θα συνεχίσουν τον αγώνα σε αυτήν την προοπτική και θα ακυρώσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση.