Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κερατέας μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων της αστυνομίας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε έρευνα των αρχών το μεσημέρι, παρουσία εισαγγελέα, σε σπίτι κατοίκου της περιοχής και στο πλαίσιο της προανάκρισης για την εμπρηστική επίθεση σε καντίνα της αστυνομίας στην Κακιά Θάλασσα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Ads

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε τέσσερα σπίτια. Σύμφωνα με την αστυνομία, στα τρία σπίτια, δεν βρέθηκε τίποτα ενώ στο τέταρτο όπου και βρισκόταν συγγενής του ιδιοκτήτη βρέθηκαν ένα πιστόλι φωτοβολίδων, κενά μπουκάλια και μια κάμερα με υλικό επιθέσεων σε αστυνομικούς. Στο αστυνομικό τμήμα προσήχθη ο συγγενής του ιδιοκτήτη, που σύμφωνα με τους κατοίκους δεν έχει καμία σχέση, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να συγκεντρωθεί για συμπαράσταση έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρισκόταν εκεί για περιφρούρηση, με βόμβες μολότοφ και πέτρες. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα στον οικισμό, με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι κάτοικοι. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε τρεις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στις επιθέσεις, ενώ έκανε λόγο για δυο τραυματίες αστυνομικούς.

Επιπλέον η ΕΛ. ΑΣ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι επί της Λ.Λαυρίου και κοντά στο Βιολογικό πάρκο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παρουσία εισαγγελέα, 32 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση, 8 γκαζάκια, ένα μπιτόνι βενζίνης 20 λίτρων, 3 αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί-εκρηκτικοί μηχανισμοί (βόμβες μολότοφ-φιάλες βουτανίου), 2 μπουκάλια με καυστικό υγρό (άκουα-φόρτε) και 120 κενές φιάλες μπίρας.

Ads

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν τραυματιστεί πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού.

Μιλώντας στο tvxs, ο Δήμαρχος Κερατέας, Κώστας Λεβαντής, υποστήριξε ότι έγιναν έλεγχοι στα σπίτια κατοίκων, ωστόσο, τόνισε ότι δεν βρέθηκε τίποτα. «Έχω μιλήσει με τουλάχιστον πέντε συμπολίτες μου που η αστυνομία μπήκε στα σπίτια τους. Δεν βρήκε τίποτα απολύτως».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή την περιγράφει έκρυθμη. «Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται τα επεισόδια. Όλη η πόλη έχει μαζευτεί περιμετρικά του ΑΤ Κερατέας, στα 400-500 μέτρα. Η αστυνομία ρίχνει χημικά ανεξέλεγκτα. Αρχικά βρεθήκαμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ».

«Έκανα πρόταση να πάρω το δημοτικό συμβούλιο και να πάμε στο ΑΤ, να μείνουμε εκεί όλη νύχτα, ως υπεύθυνοι προκειμένου να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ μέσα από την πόλη. Δεν βρισκόμαστε στο χώρο του λεγόμενου «μπλόκου». Δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται εδώ, μέσα στην πόλη. Είναι ανεπίτρεπτο» επισήμανε ο κ. Λεβαντής, ο οποίος μάλιστα αναφέρει πως τραυματίστηκε σοβαρά όταν μια κροτίδα τον βρήκε στο πόδι, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι πολίτες που έχουν τραυματιστεί.

Πάγωμα των αποφάσεων ζητά η Αριστερά

Με αφορμή τα γεγονότα στην Κερατέα, ο ΣΥΝ σχολίασε ότι «η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο». «Το τελευταίο χρονικό διάστημα η περιοχή της Κερατέας έχει γίνει ‘θέατρο’ σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων. Η περιοχή αστυνομοκρατείται, γίνονται πολλές φορές αδικαιολόγητες συλλήψεις, και είναι ένα ακόμα δείγμα για το πώς βλέπει η κυβέρνηση το διάλογο και τη διαβούλευση για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να συζητήσει με την τοπική κοινωνία. Με λογικές αστυνομικής βίας και καταστολής δεν είναι δυνατόν να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο» αναφέρει ο ΣΥΝ.

«Η κατάσταση στην Κερατέα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη διότι προσπαθεί να λύσει με βία ένα σοβαρό ζήτημα. Οι συλλήψεις κατοίκων, η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, η συνεχής παρουσία, αλλά και οι προκλήσεις των ανδρών των ΜΑΤ καταδεικνύουν το απόλυτο αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει τούτη την ώρα να παγώσει τις αποφάσεις της και να ανοίξει το διάλογο από μηδενική βάση για την εγκατάσταση των απορριμμάτων στην Κερατέα και την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Προϋπόθεση για να υπάρξει νηφάλιος λόγος και σύνθεση είναι η αποχώρηση των ΜΑΤ και το άνοιγμα των μπλόκων» υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Φωτογραφία αρχείου