Ένταση και επεισόδια με τραυματίες σημειώθηκαν και πάλι στη θέση Οβριόκαστρου Κερατέας στον υπό διαμόρφωση χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται, καθώς λένε ότι ο χώρος δεν έχει απαλλοτριωθεί, και πρόκειται για κηρυγμένο αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο.

Ads

Κάτοικοι και ο δήμαρχος της περιοχής συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στο χώρο, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ τους απαγόρευσαν την είσοδο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συμπλοκές και να γίνει χρήση χημικών. Λόγω των επεισοδίων έκλεισε προσωρινά η λεωφόρος Λαυρίου στο σημείο που οδηγεί στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ.

Η ένταση μέχρι και το βράδυ, με ΜΑΤ και κατοίκους να συγκρούονται εκ νέου το απόγευμα. Σύμφωνα με την αστυνομία, κάτοικοι ανέβηκαν το βράδυ στους γύρω λόφους και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Η πυροσβεστική ανέφερε ότι τρία οχήματά της υπέστησαν φθορές από πέτρες και σε ένα από αυτά προκλήθηκε φωτιά στη καμπίνα από μολότωφ.

Πάνω από 1.500 κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται συγκεντρωμένοι πολύ κοντά στον χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα ατόμων έσπασε νωρίτερα έναν πίνακα ηλεκτροδότησης επί της Λεωφόρου Λαυρίου, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της να βρίσκεται στο σκοτάδι. Παράλληλα, φωτιές μπήκαν στις καλαμιές στην άκρη του δρόμου.

Ads

Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, το απόγευμα έσβησαν τα φώτα εκεί που βρίσκονταν, ενώ λειτουργούσε κανονικά ο φωτισμός εκεί που βρίσκονταν τα ΜΑΤ. Οι κάτοικοι ‘εστησαν οδοφράγματα και από πάνω τους πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά το μεσημέρι τραυματίστηκε από τα ΜΑΤ δημοσιογράφος, ο οποίος διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια και ο «κλεφτοπόλεμος» μεταφέρθηκαν το βράδυ στα χωράφια γύρω από την λεωφόρο Λαυρίου. Δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις ή προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη ημέρα συγκρούσεων μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους κάνοντας χρήση χημικών.

«Με βίαιο τρόπο δεν δίνονται απαντήσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Με τα ΜΑΤ δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω περιοχών. Το θέμα των σκουπιδιών για να λυθεί χρειάζεται τη συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και έναν ορθολογικό σχεδιασμό βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα», σχολίασε ο Β. Πριμηκήρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΣΥΝ, υπεύθυνος για την περιοχή της Αττικής.