Νωρίτερα, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε θέματα προεδρίας και ενδυνάμωσης της ΕΕ με το Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παράταξη στηρίζει μία πολιτική που θα συμβάλει στην ευρωστία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θα αποδώσει θέσεις εργασίας.

Ads

Αντικείμενα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελούν η τελική επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή. Επίσης, η μετανάστευση στη Μεσόγειο και ο ρόλος της Τουρκίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην «πράσινη» ανάπτυξη και στην κρισιμότητα της επικείμενης συνεδρίασης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είναι η ευρωπαϊκή πολιτική για την απασχόληση, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οι μεταρρυθμίσεις που προέχουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ομιλία στους σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας

Χθες, ο κ. Παπανδρέου, με την ιδιότητά του και ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μίλησε στο τακτικό συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να δώσουν ελπίδα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ads

Από τη Στοκχόλμη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε και τα προσωπικά συναισθήματά του για τη Σουηδία. Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου, είπε ότι ο λαός «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, δίνοντάς μας εντολή για αλλαγές και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών». «Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουν κερδίσει στην Ελλάδα, τη Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ το ‘κύμα’ που δημιουργείται φθάνει ως την Σουηδία», σημείωσε.