Την επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου στα ενοίκια των ακινήτων, το οποίο καταργήθηκε το 2008, αυτοτελή φορολόγηση 10% στα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ και την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα λεγόμενα «νησιά πολυτελείας» (Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο κ.ά.), εξετάζουν, μεταξύ άλλων μέτρων, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Ads

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την επαναφορά του χαρτόσημου στα ενοίκια. Το ύψος του τέλους θα είναι 1,8% ή 3,6% και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Σε ενοίκιο 500 ευρώ, η επιβάρυνση, με συντελεστή 3,6%, θα φτάνει τα 18 ευρώ. Παράλληλα, στο τραπέζι είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα που ετησίως φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ τον χρόνο που δεν διαθέτει εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ, ενώ σήμερα δεν φορολογείται.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα ακίνητα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και ορισμένα μέτρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, κυρίως στις μεταβιβάσεις. Μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την αγορά α΄κατοικίας, η μείωση ή η κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και η μείωση των συντελεστών φόρων μεταβίβασης και η εφαρμογή κλίμακας. Οι συντελεστές αυτοί είναι 8% για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για το τμήμα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Τέλος, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά «πολυτελείας». Η πρόταση προβλέπει το τέλος της διακριτικής φορολογικής μεταχείρισης με ΦΠΑ μειωμένο κατά 30% για τα πλούσια νησιά του Αιγαίου, καθώς θεωρείται άδικο να υπάρχει η ίδια φορολογική μεταχείριση για νησιά όπως η Σύμη και η Ικαρία με τη Μύκονο, την Πάρο, τη Ρόδο ή τη Σαντορίνη τα οποία χαρακτηρίζονται ως νησιά «πολυτελείας».

Ads

Για τα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- οι συντελεστές µειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16% (από 23%), ο µεσαίος 9% (από 13%) και ο µειωµένος 5% (από 6,5%).