Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Die Zeit», που ανέφερε ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος της μέσω του EFSF, οι Financial Times Deutschland επιστρέφουν στο θέμα σήμερα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από Ελλάδα και Γερμανία, και λόγο για σχέδια μερικής αναδιάρθρωσης. «Ανοησίες» χαρακτήρισε τα σενάρια ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν. Εν τω μεταξύ «υπέρ» της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα, τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ads

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν σχέδιο, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα και την Ιρλανδία να διαγράψουν μέρος του χρέους τους μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρεται, μάλιστα, ότι συζήτησαν την ιδέα στην τακτική συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Το σχέδιο προβλέπει την αγορά ομολόγων από το EFSF ή την παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε αυτά τα κράτη που θα χρησιμοποιούνται για την επαναγορά του χρέους και τη μείωση των υποχρεώσεων τους.

Και το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα αγοράς, από το EFSF, ομολόγων κρατών-μελών της, που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Ads

Σχολιάζοντας τα παραπάνω σενάρια, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν έκανε λόγο για«ανοησίες» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η Ελλάδα μετά το 2013 θα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της» και πρόσθεσε πως «οι αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Eurogroup, το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα μετά από διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών με την Τρόϊκα, αλλά και η προσδωκόμενη επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα, θα επιτρέψουν στη χώρα να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες, μετά το 2013».

Τη ίδια στιγμή, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι «σενάρια φαντασίας που βασίζονται σε φήμες και όχι σε γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός οικονομολόγος, σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Πίτερ Μπόφινγκερ υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταστρώσει ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για τα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος. «Η κρίση στην Ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt.

Νωρίτερα σήμερα,
ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης Κλάους Ρέντινγκ δήλωσε πως «δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους η Ελλάδα». Την αντίθετη άποψη εξέφρασε στέλεχος της Goldman Sachs.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διέψευσε χθες το δημοσίευμα της «Die Zeit», τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν εξετάζει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τα σενάρια διέψευσε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης αρχικά και ο πρωθυπουργός αργότερα.