Στον ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος τις ευθύνες για το επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη το βράδυ σε ταβέρνα στα Καλύβια, όταν πολίτες εξαπέλυσαν γιαούρτια και -κατά τον ίδιο- άλλα αντικείμενα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Ads

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «διοργανωτής των επεισοδίων όπως και όλων των προηγούμενων τραμπουκισμών στα μπλόκα της Κερατέας» είναι ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Στ. Ιατρού και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Πόγκας. Σε ανακοίνωσή του, ο Θ. Πάγκαλος δίνει τη δική του εκδοχή για τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για περίπου 50 άτομα που μετακινήθηκαν από την Κερατέα στα Καλύβια για να μαζευτούν έξω από την ταβέρνα όπου βρισκόταν ο ίδιος με 11 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Επί δύο και πλέον ώρες έβριζαν, χυδαιολογούσαν και έκαναν αισχρές χειρονομίες προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα προς τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τη σύζυγό του η οποία συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο παρακείμενο Δημαρχείο και ήρθε μόλις πληροφορήθηκε τα επεισόδια» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Θ. Πάγκαλος επιχείρησε τρεις φορές να συνομιλήσει με τους διαμαρτυρόμενους, που κάποια στιγμή «έκαναν χρήση του ‘εξοπλισμού’ που είχαν φέρει μαζί τους. Πλην των γιαουρτιών που αποτελούν ‘διαχρονική αξία’… ένας τραμπούκος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε μια σπασμένη καρέκλα με στόχο τον Θ. Πάγκαλο και τον χτύπησε στον δεξί ώμο προκαλώντας του μώλωπες».

Ads

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο σημείο συγκεντρώθηκαν άλλοι πολίτες που «ήθελαν να αποδοκιμάσουν τέτοιου είδους τραμπουκισμούς… Το τελικό επεισόδιο γράφτηκε λίγο αργότερα στην έξοδο του χωριού όταν τραμπούκοι του ΣΥΡΙΖΑ έστησαν καρτέρι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και λιθοβόλησαν τα αυτοκίνητά τους». «Είναι σαφές ότι στην Κερατέα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη μεγάλη του πρόβα για την διεξαγωγή αντάρτικου εναντίον του κράτους» εκτιμά ο Θ. Πάγκαλος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «συστηματική και οργανωμένη στράτευση στο δρόμο της ανομίας, της αυθαιρεσία και της τρομοκράτησης των οπαδών της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος…».

Η αντίδραση του ΣΥΝ από την άλλη, ήταν λιτή και αυστηρή, σημειώνοντας για τον Θ. Πάγκαλο πως «η αμετροεπής συμπεριφορά του, οι προκλητικές δηλώσεις του καθώς και τα ακροδεξιά του παραληρήματα έχουν προκαλέσει την κατακραυγή της κοινής γνώμης εναντίον του. Κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή την πραγματικότητα, η κατάστασή του επιδεινώνεται δραματικά και ξεσπά σε μνημειώδη παραληρήματα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ίδιο του ευχόμαστε περαστικά, στον δε πρωθυπουργό του συστήνουμε γρήγορα να τον αποσύρει».

Το γραφείο του Θ. Παγκάλου επανήλθε με νέα ανακοίνωση χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τη δεύτερη ανακοίνωση, οι -κατά τον αντιπρόεδρο- 50 πολίτες που υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν στο επεισόδιο στα Καλύβια το βράδυ της Τετάρτης «αργότερα με εκατοντάδες κοκτέιλ μολότοφ επιτέθηκαν εντελώς απρόκλητα εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας». «Είναι προφανές» αναφέρει η ανακοίνωση «ότι η συστηματική βία εναντίον των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή εξυπηρετείται από την θεωρία της πρόκλησης, τη γνωστή, χιτλερικής εμπνεύσεως, άποψη, ότι ο πολιτικός αντίπαλός σου είναι υποχρεωμένος να υφίσταται επιθέσεις και βία απλώς και μόνο γιατί εσύ τον επιλέγεις ως στόχο με δικά σου ανεξέλεγκτα κριτήρια».