Επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ δέχθηκαν Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες που είχαν καταλάβει την είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με δήλωση του Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου Αθηνών και συντονιστή της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή. Η επίθεση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 02.30 πμ.

Ads

Όπως καταγγέλλεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνησης, «δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν με ρόπαλα και ασπίδες τις γυναίκες και τα παιδιά των Αφγανών και Ιρανών προσφύγων που βρίσκονταν εκεί». Μάλιστα, «κλότσησαν στο κεφάλι και έστειλαν στον Ευαγγελισμό ένα πρόσφυγα ενώ γυναίκες και παιδιά σπρώχνονταν για να εκκαθαριστεί η περιοχή γύρω στις 5μμ. Συνέλαβαν τον Ριμπουάρ Κομπατί τον Ιρανό πολιτικό πρόσφυγα που πήρε άσυλο πριν από ένα μήνα και άλλους δύο πρόσφυγες. Ο ένας βασανίστηκε κατά τη μεταφορά στου στη ΓΑΔΑ».

«Ήταν μια απίστευτη και κυνική επίθεση των ΜΑΤ καθοδηγημένη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και εκτελεσμένη με ναζιστική αθλιότητα από τον επικεφαλής ταξίαρχο Ιωάννη Λιούκα. Ο ίδιος πρωτοστάτησε στις χειροδικίες κατά παιδιού Ιρανής πολιτικού πρόσφυγα (η οποία έκανε την καταγγελία στις τηλεοπτικές κάμερες) προκαλώντας την οργή των φίλων του και την αγανάκτηση της μητέρας. Όταν ασφαλίτης άρχισε να φωνάζει στον δημοτικό σύμβουλο «πάρε τους μαύρους σου και φύγε», «να φύγετε, εδώ είναι Ελλάδα» ο Ταξίαρχος έδωσε πλήρη κάλυψη στο φασιστοειδές υπάλληλο του Παπουτσή. Δεν χρειάστηκε η συνεργασία της ΕΛΑΣ με τους φασίστες αφού οι ασφαλίτες εκπλήρωσαν αυτοβούλως αυτό το ρόλο», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνου.

Ακολούθησε διαδήλωση των προσφύγων μέχρι τα Προπύλαια όπου έγινε συνέλευση και ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστούν οι δράσεις και θα κορυφωθούν στις 15 Γενάρη με το αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο και τη συναυλία στον Αγιο Παντελεήμονα.

Ads

Σημειώνεται ότι χθες αντιπροσωπεία 6 ατόμων, μέλη της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλής, της Επιτροπής των Αφγανών Πολιτικών Προσφύγων, των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων, καθώς και η 21 Ιρανή μητέρα απεργός πείνας στα Προπύλαια, το μωρό της οποίας είναι μόλις 63 ημερών, συναντήθηκαν με τους κ.κ. Αμοιρίδη και Μάρκου από το Πολιτικό Γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Έπειτα από συνάντηση 1,5 ώρας, οι κ.κ. Αμοιρίδης και Μάρκου είπαν στην αντιπροσωπεία πως σύμφωνα με το νέο νόμο που κατέθεσε ο κ. Παπουτσής δικαιούνται πολιτικό άσυλο, αλλά αρνήθηκαν να ορίσουν οποιαδήποτε ημερομηνία για την έναρξη των Επιτροπών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους.