Το νέο ραντεβού των Αγανακτισμένων συμπίπτει, με μία ημερομηνία ιστορική για την Ελλάδα, εκείνη της «επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου», όπου το 1843 στην πλατεία Συντάγματος ο λαός απαίτησε από τον Όθωνα -και κατάφερε- τη μετάβαση της Ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία.

Ads


Στο νέο site www.amesi.dimokratia.org, όπως και στο γνωστό www.real-democracy.gr
, οι «Αγανακτισμένοι» καλούν 168 χρόνια αργότερα σήμερα όλους τους πολίτες της χώρας να συναντηθούν και πάλι στην Πλατεία Συντάγματος, αλλά και σε εκδηλώσεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως και σε όλες τις πλατείες της Ελλάδας.

Ένα από τα συνθήματά τους είναι το «Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», ενώ υπογράφουν την κάθε ανακοίνωση – αφίσα – προκήρυξη, με τις λέξεις: Ισότητα, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια.

Εν όψει και της ΔΕΘ, άλλωστε, οι «Αγανακτισμένοι»
της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται σε διαδικασία αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος, που από τις 21 Αυγούστου ασχολούνται με το θέμα της μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ.

«Όλοι στις πλατείες ξανά…»

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του tvxs.gr, «Αγανακτισμένοι» τόνιζαν ότι «οι λόγοι που μας κατέβασαν στο δρόμο δεν έχουν εκλείψει». Μετά τη βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος, στις αρχές Αυγούστου με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησαν και πάλι τα ψηφίσματα της λαϊκής συνέλευσης.

Ads

Ανάλογες συναντήσεις – συζητήσεις πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη για να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Το ετερόκλητο κίνημα της πλατείας
όμως, όπως είναι γνωστό, δεν εκπροσωπείται. «Δεν είμαι της πλατείας, είμαι στην πλατεία», δήλωσε στο tvxs.gr ο Μιχάλης, ο οποίος διευκρίνισε επίσης, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να συμμετέχει σε οργανικές θέσεις του κινήματος, επισημαίνοντας πως «το φαινόμενο είναι που έχει σημασία». Ακόμη, ανέφερε ότι «μετά την πρώτη ρήξη που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες, προβλέπεται εξεγερσιακό κλίμα για τη συνέχεια. Το επόμενο διάστημα αναμένεται διάχυση του κόσμου στις πλατείες. Ανάπτυξη και δικτύωση των πολιτών, μάλιστα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως ανάμεσα στις χώρες που αποκαλούνται P.I.I.G.S. -Πορτογαλία, Ιρλανδία (ή Ιταλία), Ελλάδα, Ισπανία».

Εκατοντάδες πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία από τις 19.00, ενώ αυτή την ώρα περίπου 2.500 άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, όπου Αγανακτισμένοι πολίτες, συνδικάτα, φοιτητές και εκπαιδευτικοί έχουν καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.