«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα εθνικά θέματα που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το μέλλον της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη, αν και η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη.

Ads

Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ενώνει τους Έλληνες υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, δήλωσε απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια δεν ανταποκρίνονται στη συμβιβαστική πρόταση για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για «προκαταβολική κριτική» πριν από την επίσκεψή του εκεί. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς».

«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη».

Ads

«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες. Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι, η πολιτική της κυβέρνησης, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπλοκο», όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Η άλλη πλευρά», είπε, «προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου».

Επιμένει για τη «μυστική διπλωματία» ο Σαμαράς

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και τη συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς Παράλληλα, ζήτησε την θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Όσον αφορά στο Κυπριακό, εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου «σχεδίου Ανάν».

Για τη διαφορά με την ΠΓΔΜ, ο Αντ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην κυβέρνηση Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι ήταν επιτυχία της χώρας το αποτέλεσμα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, περί μίας ονομασίας για όλες τις χρήσεις, χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.

Επέμεινε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιδίδεται σε μυστική διπλωματία και «δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στην χώρα παρά καλό κλίμα με τους απέναντι». Υποστήριξε μάλιστα ότι η συζήτηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Ερζερούμ, πίσω από κλειστές πόρτες, συνιστά «μυστική διπλωματία».

Απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσα, για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Είναι μεγάλη εκδούλευση για την Τουρκία αφού ουσιαστικά την αναβαθμίζει σε στρατηγικό εταίρο της ΕΕ όπως την Ρωσία ή την Κίνα» υποστήριξε.

Έλεγχο στο πόθεν έσχες των υπουργών από το 1974 ζητά ο Αντώνης Σαμαράς

Έλεγχο στο πόθεν έσχες όλων των βουλευτών που έγιναν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της προημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

Από την πλευρά του, πρότεινε επιπλέον την άμεση μονομερή εκ μέρους της Ελλάδας θέσπιση της αποκλειστικής ζώνης και στη συνέχεια την οριοθέτησή της με όσες χώρες έχουμε αλληλο- επικάλυψη, όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Λιβύη. «Έτσι ξεπερνιέται και το ανύπαρκτο πρόβλημα του Καστελόριζου» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετωπική Σαμαρά – Παπανδρέου

Επίθεση στη ΝΔ για ζητήματα διαφάνειας, αλλά και για την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ως κυβέρνηση, εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα.

Χαρακτήρισε εύκολη την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για έλεγχο του πόθεν έσχες βουλευτών που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί από το 1974, τονίζοντας πως ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταθέσει προτάσεις για το θέμα του πόθεν έσχες και κάλεσε τη ΝΔ να τις στηρίξει.

Με αφορμή την κατάθεση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens διαβεβαίωσε πως η σημερινή κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθωριο για τη διερεύνηση κάθε υπόθεσης που σκιάζει το δημόσιο βίο και καταφέρθηκε και πάλι κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστηρίζοντας πως διέπραξε συνταγματικό πραξικόπημα νοθεύοντας, όπως ανέφερε, τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για διγλωσσία, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Σαμαρά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία. Επέκρινε τους χειρισμούς της στο Κυπριακό αλλά και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες, και με την Τουρκία και με την Κύπρο, προσθέτοντας πως εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παπαρήγα: «Εξωτερική πολιτική που υποκρύπτει εμπορικές συμφωνίες»

Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που διακηρύσσει ότι εφαρμόζει η χώρα μας υποκρύπτονται εμπορικές συμφωνίες προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν μερίδιο κερδοφορίας» και υποστήριξε πως αυτό θα έχει παρενέργειες στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι το κόμμα της είναι υπέρ της επιδίωξης μιας συμφωνίας μες την Τουρκία ωστόσο υποστήριξε ότι το πρόβλημα των διαφορών θα ξαναβγεί στην επιφάνεια σε λίγα χρόνια από την πλευρά της Τουρκίας. Τέλος αναφερόμενη στην αυτόνομη οικονομική ζώνη είπε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό της.

Καρατζαφέρης: Λύση προβλημάτων η αυτόνομη οικονομική ζώνη

Υπέρ του επαναπροσδιορισμού της εξωτερικής πολιτικής μας λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πιο πολυσυλλεκτική, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο ίδιος εστίασε στον καθορισμό της αυτόνομης οικονομικής ζώνης λέγοντας ότι μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα. Όσον αφορά την οικονομική καχεξία της χώρας, υποστήριξε ότι πρέπει άμεσα να καθοριστεί η αυτόνομη οικονομική ζώνη και κάλεσε την κυβέρνηση «αν δεν μπορεί να το πράξει, να την ανακηρύξει τουλάχιστον χωρίς να την οριοθετήσει».

Τσίπρας: Χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τις Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι με τις επιλογές τους οδηγούν τη χώρα σε οικονομική κοινωνική και ηθική χρεοκοπία. Υποστήριξε ότι στις νέες συνθήκες απαιτείται ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής και χρειάζεται μια νέα εθνική στρατηγική πολυδιάστατη και ενεργητική και όχι μονοδιάστατη και παθητική. «Χρειάζεται μια ενεργητικά φιλειρηνική πολιτική απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό , διεκδικητική εντός της ΕΕ ικανή να οικοδομεί περιφερειακές συνεργασίες μακριά από εμπλοκή σε πολέμους και σε πολεμικά σενάρια ιδιαίτερα στη ταραγμένη περιοχή μας» κατέληξε.