Η πρώην γενική διευθύντρια στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης Αρτ. Δεδούλη – Αναγνώστου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) στο Στρασβούργο, καθώς το 2006 δικαιώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παράνομη απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο των τότε ανακατατάξεων.

Ads

Οι οχλήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, τα εξώδικα και οι επιστολές προς τον τέως πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Βουλή, ήταν συχνό φαινόμενο όμως η δικαστική απόφαση δεν εκτελέστηκε ποτέ. Έτσι, η κ. Δεδούλη – Αναγνώστου υπέβαλε μήνυση κατά του τότε υπουργού Σ. Τσιτουρίδη για παράβαση καθήκοντος λόγω της παράνομης άρνησης να εκτελέσει δικαστική απόφαση.

Η Εισαγγελία ΑΠ διαβίβασε τον Απρίλιο 2007 τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς να κινηθεί καμία διαδικασία για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών του υπουργού παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις.

Στην προσφυγή που υποβλήθηκε διά της δικηγόρου – καθηγήτριας ΑΕΙ Πατ. Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη, όπως επισημαίνει το ΕΔΔΑ, διατυπώνονται παράπονα ότι η ελληνική νομοθεσία πάσχει στο μέτρο που δεν προβλέπει μια αποτελεσματική διαδικασία προσφυγής που να εξαναγκάζει έναν υπουργό να εκτελέσει μια δικαστική απόφαση.

Ads

Επιπλέον πάσχει γιατί εισάγει μια διάκριση ως προς την ισότητα αντιμετώπισης των πολιτών και των υπουργών (ως διαδίκων) αφού προστατεύει υπέρμετρα τους τελευταίους συντηρώντας αδικαιολόγητα υπέρ τους το προνόμιο του ακαταδίωκτου, ακόμα και για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Τέλος το ΕΔΔΑ ζητεί εξηγήσεις από την κυβέρνηση μέσα σε 2 μήνες για να διαπιστώσει αν η υπουργική άρνηση συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση, σε συνδυασμό με την παράλειψη της Βουλής να κινήσει τη διαδικασία ποινικής ευθύνης υπουργών, έχει παραβιάσει το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στο δικαστήριο, όπως το εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αρχή της δίκαιης δίκης.

Πηγή: Έθνος