Επίθεση κατά του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνέστησε τις εξεταστικές επιτροπές για να θέσει σε ομηρία τη ΝΔ και δήλωσε ότι όταν αναλάβει τα ηνία θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο. Επίσης, χαρακτήρισε κυβέρνηση, ΛΑΟΣ και Ν. Μπακογιάννη «συμμαχία των προθύμων, των εξαπτέρυγων και των παπαγάλων». Στο μεταξύ, ο κ. Θοδωρής Σκυλακάκης έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές της ΝΔ, με την οποία επιχειρηματολογεί γιατί θεωρεί ανεδαφικές τις θέσεις Σαμαρά.

Ads

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει Εξεταστικές Επιτροπές γιατί αλλιώς δεν μπορεί να κυβερνήσει. «Νομίζει ότι κρατά τη ΝΔ σε ομηρία, ας κάνει όσες Εξεταστικές θέλει. Εμείς θα κάνουμε μόνο μία για το πώς φτάσαμε στο μηχανισμό στήριξης και στο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τον Γ. Παπανδρέου ότι έχει εγκατασταθεί στο εξωτερικό για εβδομάδες, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι αρμοδιότητες των υπουργών του. «Το πιο σύντομο ανέκδοτο σήμερα στη χώρα είναι ο συντονισμός της κυβέρνησης», είπε ο κ. Σαμαράς.

Είπε παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, μόνο που την περιορίζει στην περίοδο 2004-2009, ούτε πριν, ούτε μετά. «Έχουν ξεχάσει το Χρηματιστήριο που ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από όλα» ανέφερε. Απάντησε και στη φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου, ο οποίος είπε ότι τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί. «Εμείς έχουμε πει ότι ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, το οποίο το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες, αλλά ακριβώς είναι το σύστημα που πρέπει να ανατρέψουμε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας: «Εάν είναι έτσι, γιατί δεν κάνουνε μια Εξεταστική για να καθίσουν μόνοι τους στο εδώλιο;».

Ads

Σημείωσε ακόμη, ότι από τη Θεσσαλονίκη και μετά έσπασε το φράγμα της σιωπής και γι’ αυτό οι αντίπαλοι της ΝΔ διαστρεβλώνουν πια την πρότασή της για την έξοδο από την κρίση που συναντά ευρύτερη απήχηση στην κοινωνία. Ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε στη ΔΕΘ περί μείωσης του ελλείμματος μέσα σε ενάμιση με δυο χρόνια. Απάντησε στην κατηγορία, ότι με μαγικά η πρόταση της ΝΔ εξαλείφει το έλλειμμα, λέγοντας ότι μαγικά κάνει η κυβέρνηση. Πρώτον, είπε, μας οδήγησε στο μνημόνιο χωρίς λόγο και αιτία. Δεύτερον ανεβάζουν τους φόρους χωρίς να ανεβαίνουν τα έσοδα και τρίτο μαγικό, έχουμε βαθιά ύφεση και όμως οι τιμές ανεβαίνουν: «Φαίνεται ότι ο Χάρι Πότερ εγκαταστάθηκε για τα καλά στην πράσινη πολυκατοικία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς κήρυξε πανστρατιά του κόμματος, για να φθάσει το μήνυμα της ΝΔ σε όλες τις γωνιές της χώρας. Δήλωσε ακόμα με έμφαση ότι «δεν θα επιτρέψω φαινόμενα εσωστρέφειας. Γι’ αυτό και η αντίδρασή μου όταν πρέπει θα είναι άμεση», αναφερόμενος εμμέσως στη διαφωνία του ευρωβουλευτή κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και στη διαγραφή του. Μένοντας στο ίδιο θέμα, είπε ότι «κάποιοι τελευταία επικαλούνται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση για να διαστρεβλώσουν ενσυνείδητα τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης. «Η ελευθερία όμως είναι στίβος αρετής, δεν είναι αρένα μικροκομματικής ιδιοτέλειας».

Αντιδράσεις

Για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού κατηγόρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τον πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την αναφορά του περί εξεταστικής για το «πώς φτάσαμε έως το μνημόνιο», ως «μέρος μιας τακτικής, που επέλεξε, προκειμένου να πείσει τα στελέχη του ότι μπορεί να αρθρώσει πολιτικό λόγο» και ως «υπεκφυγή» εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ αναφορικά με τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «λογοτεχνικό σενάριο» τις κατηγορίες του κ. Σαμαρά περί εγκατάστασης του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και διαμονής του σε πανάκριβο ξενοδοχείο και τόνισε ότι προφανώς «πρωθυπουργικό πρότυπο του αρχηγού της ΝΔ» αποτελεί εκείνο της «ατολμίας», «ακινησίας» και «κούρασης» του κ. Καραμανλή.

Σχολιάζοντας τα περί Εξεταστικής Επιτροπής, το ΚΚΕ σημειώνει: «Δεν υπάρχει ανάγκη εξεταστικής επιτροπής. Εκείνο που χρειάζεται ο λαός, είναι να στήσει ένα μεγάλο δικαστήριο στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ τώρα. Πρώτο βήμα οι εκλογές του Νοεμβρίου, που πρέπει να συντριβούν και οι δυο και να υπερψηφιστούν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, την οποία υποστηρίζει το ΚΚΕ».

«Συνυπογράφω τώρα! Αύριο το πρωί να καταθέσει η ΝΔ την πρόταση για την Εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο και στην Τρόικα και θα την συνυπογράψει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, αλλά να κατατεθεί αύριο. Τι σημαίνει να κάνουμε την Εξεταστική όταν θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ; Να μάθει τώρα ο Ελληνικός λαός πως φθάσαμε στο σημείο μηδέν να μην έχουμε να πληρώσουμε την επόμενη μέρα μισθούς και συντάξεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Kαρατζαφέρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑLTER

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι κοροϊδεύει τους πολίτες όταν ισχυρίζεται ότι μπορεί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά μέχρι το τέλος του 2011.«Υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ελλήνων υποσχόμενοι μηδενισμό του ελλείμματος σε έναν χρόνο», δήλωσε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται όσο αναξιόπιστος ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν έλεγε από το βήμα της περυσινής ΔΕΘ ότι «λεφτά υπάρχουν».