Την πρόθεση του να συστηθεί εξεταστική επιτροπή για την κρίση, και ανάλογα με τα αποτελέσματά της η Ελλάδα να στραφεί ακόμα και δικαστικά εναντίον αμερικανικών τραπεζών, που πιθανόν να εμπλέκονται σε αυτή, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ads

«Πρόθεσή μου είναι να δημιουργηθεί εξεταστική επιτροπή για την κρίση και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα μελετηθεί η πιθανότητα να στραφούμε δικαστικά κατά αμερικανικών τραπεζών για την ελληνική οικονομική κρίση» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «περνάει τον κάβο» επιτυγχάνοντας τους στόχους της. «Η προοπτική είναι θετική για την χώρα μας. Οι κόποι και οι πόνοι τού λαού μας πιάνουν τόπο. Ήδη, έχουμε τις πρώτες θετικές ενδείξεις. Όταν η Ελλάδα θέλει, μπορεί να τα καταφέρει», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με τη Ελλάδα, στην πολιτική της Αθήνας έναντι των Αποδήμων, αλλά και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει η Ομογένεια την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τη σκέψη που υπάρχει για την έκδοση ενός ομολόγου με το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει και ο απόδημος Ελληνισμός.

Ads

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ομογένεια υπήρξε πάντα στο πλάι της χώρας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους απόδημους Έλληνες, οι προσπάθησαν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που διαμορφώθηκε για τη χώρα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες μέρες της κρίσης. Επίσης έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει συζητήσεις με ομογενείς επιχειρηματίες, αλλά και με απόδημους διαφόρων επιστημονικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τις προσπάθειες του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλων φορέων για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Εξέφρασε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα ελληνικά πανεπιστήμιά για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές και ομογενείς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη μέσα στα πλαίσια του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι η Ελλάδα υπέγραψε 22 συμφωνίες με τη γείτονα χώρα, και μίλησε για την επικείμενη επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, μέσα στην εβδομάδα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κ. Παπανδρέου τόνισε πως : «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και χρειάζεται συνεχής πίεση προς την τουρκική πλευρά. Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο μελλοντικών ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο και είπε πως «καταβάλλουμε προσπάθειες για συντονισμό των χωρών της περιοχής μας για πράσινη ανάπτυξη και για την προστασία της Μεσογείου. Η περίπτωση της οικολογικής καταστροφής στο Κόλπο του Μεξικού θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους για να είμαστε προσεχτικοί, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες για εξερεύνηση πετρελαίου».